LEUVEN, 3 april 2017 10:35

Audi-medewerkers praten met robots in gebarentaal (video)

In de Audifabriek in Brussel zijn de resultaten gepresenteerd van het imec.icon ‘Claxon'-project dat onderzocht hoe mensen kunnen samenwerken met de nieuwste generatie industriële robots. Het project resulteerde in een collaboratieve robot (cobot),die tussen de Audi-arbeiders staat en via gebaren tussen mens en machine communiceert.

In de auto-industrie zijn robots al sinds de jaren zeventig in gebruik. Om ongelukken te vermijden, worden ze zorgvuldig afgeschermd van de mensen in hun directe omgeving. De afgelopen maanden liep een project waarbij industriële robots en arbeiders van Audi Brussel op een veilige manier echt konden samenwerken, in één gemeenschappelijke ruimte, zonder veiligheidskooi.

Claxon

Het imec.icon Claxon-project bekeek aan welke technische en sociale voorwaarden een industriële robot moet voldoen om op een veilige manier tussen mensen te kunnen functioneren. Door de zwaaiarmen van cobots uit te rusten met flexibele gewrichten is te voorkomen dat arbeiders bij een botsing gewond raken. Dat gaat wel ten koste van hun nauwkeurigheid.

Daarom ontwikkelden de projectpartners nieuwe software die de veiligheid van de arbeiders ondersteunt en tegelijkertijd de precisie van cobots met 60% verhoogt.

Tijdens het project werd ook technologie ontwikkeld waarmee medewerkers een complexe taak kunnen demonstreren, waarna die taak op een flexibele manier door de cobot kan worden uitgevoerd. Bovendien werd er ingezet op het gebruik van gebaren om met de cobot te communiceren.

De menselijke kant

Veiligheid en precisie zijn belangrijke voorwaarden om cobots in de industrie te introduceren. Daarnaast besteede IMEC ook veel aandacht aan de menselijke kant van het verhaal: hoe willen mensen concreet door cobots worden ondersteund? Via ‘proeftuinonderzoek' hebben de onderzoekers uitgebreid getest wat werkt en wat niet - met echte prototypes en echte operators in een echte productieomgeving.

Bij Audi in Brussel staat nu een eerste volledig operationele cobot tussen de productiemedewerkers. De cobot werd uitgerust met verschillende sensoren zoals warmtesensoren en diepte- en kleurencamera's waardoor hij de mensen en zijn ruimere omgeving in detail kan observeren.

Dankzij technologie die gebaseerd is op ‘deep learning' van Robovision kan de cobot gezichten herkennen van de medewerkers met wie hij samenwerkt. Zij geven instructies door middel van handgebaren, aangepast aan het automodel dat er op dat ogenblik op de productielijn aankomt. De cobot heeft ook een eigen gezicht dat hij gebruikt om met de arbeiders te communiceren, bijvoorbeeld om duidelijk te maken dat hij een instructie heeft ‘begrepen'. 

bron: IMEC

Foto's:

Audi-medewerkers praten met robots in gebarentaal (video)

Binnen het Claxon-project is software ontwikkeld waarmee innovatieve robottoepassingen zijn te realiseren voor onder andere de automotive, voedings- en metaalverwerkende industrie.

© Aandrijvenenbesturen.nl