SPIJKENISSE, 10 februari 2017 09:44

Hoger rendement windenergie met windtoeter

Sheerwind heeft een windturbine met een grote toeter ontwikkeld. Dankzij de toeter kan een hoger rendement behaald worden tijdens het opwekken van energie uit windkracht.

De eerste proefopstelling in Nederland is een 22 meter lange toeter die op een dak staat opgesteld. De wind die de toeter in wordt geblazen wordt door de vorm van de toeter halverwege versneld. Dankzij deze versnelling kan er windenergie opgewekt worden met een hoger rendement.

Toeter

Het apparaat heet ‘Invelox’, is eigendom van Nedpower SWH en staat opgesteld in Spijkenisse. De toeter is 22 meter lang en is speciaal ontworpen voor gebruik op daken van gebouwen. Voordeel hiervan is dat de toeter op plekken kan staan waar grotere windturbines niet kunnen of mogen staan.

Proefopstelling

De proefopstelling in Spijkenisse heeft geen windgenerator aan boord, maar is wel volgehangen met sensoren om het rendement te kunnen meten. Verwacht wordt dat de windtoeter een vermogen heeft van 220 kW.

Toekomst

Nedpower SWH verwacht een succesvolle marktintroductie van de Invelox en is van plan toekomstige windtoeters groter en nog efficiënter te maken.

bron: Elektrotechniek365

Foto's:

Hoger rendement windenergie met windtoeter

(Foto: Nedpower SWH)

© Aandrijvenenbesturen.nl