Laatste nieuws:

DEN HAAG, 16 januari 2017 09:49

Uniiq investeert samen met Engie in Semiotic Labs

Investeringsfonds Uniiq en technisch dienstverlener Engie Services investeren samen in Semiotic Labs. De investering werd bekend gemaakt op 12 januari, waarbij de symbolische bouwsteen van Uniiq werd overhandigd aan Simon Jagers (COO) en Gerben Gooijers (CEO) uit handen van Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland en gedeputeerde mevrouw Adri Bom-Lemstra.

V.l.n.r.: Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit, gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van de Provincie Zuid-Holland, Gerben Gooijers (CEO Semiotic Labs) en Simon Jagers (COO Semiotic Labs). (Foto: Daniel Verkijk)'
V.l.n.r.: Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit, gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van de Provincie Zuid-Holland, Gerben Gooijers (CEO Semiotic Labs) en Simon Jagers (COO Semiotic Labs). (Foto: Daniel Verkijk)
Rechts
1/2

Met behulp van de technologie van Semiotic Labs kan voorspeld worden wanneer elektromotoren dreigen uit te vallen. Semiotic Labs werd in mei 2015 opgericht door Simon Jagers en Gerben Gooijers.

Downtime naar nul

“Het is onze doelstelling om ongeplande downtime naar nul te reduceren. Om dit te realiseren maken we gebruik van sensoren en Machine- en Deep Learning algoritmes. Deze algoritmes leren van gegevens die verzameld worden wanneer onze oplossing op grote schaal is uitgerold’, vertelt Gerben Gooijers. ‘De investering van Engie Services en Uniiq stelt ons bovendien in staat om enkele honderden sensoren bij klanten te plaatsen en zo de goede resultaten uit het laboratorium in de praktijk te valideren.”

Guido Frenken, Managing Director Engie Ventures & Integrated Solutions van Engie Nederland NV, beaamt: “Het laatste anderhalf jaar lopen er bij verschillende klanten van Engie al projecten waardoor deze technologie alleen maar sneller evolueert. Hierdoor creëren we direct nog meer toegevoegde waarde in onze dienstverlening. De samenwerking met, en de investering in, Semiotic Labs vloeit voort uit de gedrevenheid van Engie om innovatie te versnellen. Dit is gebaseerd op onze strategie die zich richt op verdere digitalisering en de ontwikkeling van slimme en integrale oplossingen die de energietransitie waarmaken”, vertelt Frenken. “Engie brengt zowel haar technische als marktkennis in en zal, op basis van de unieke kennis en kunde van Semiotic Labs, snel meer vernieuwende business proposities voor haar eindklanten ontwikkelen.”

“Elektromotoren spelen een belangrijke rol binnen industriële processen”, aldus Liduina Hammer, fondsmanager Uniiq. “Het falen van deze motoren, oftewel ongewenste downtime, kan tot hoge kosten leiden. Met deze gezamenlijke investering wordt Semiotic Labs onder andere in staat gesteld om de ontwikkelde technologie bij klanten te testen en te valideren”, vervolgt Hammer. “Met de toevoeging van Semiotic Labs aan de investeringsportefeuille van Uniiq wordt de eerste investering in het ‘Internet of Things’-domein bewerkstelligd”, vertelt Hammer.

Stilleggen van productieprocessen wordt overbodig

Het stilleggen van productieprocessen om machines preventief te onderhouden of om uitval te verhelpen is erg kostbaar voor bedrijven. Het voorkomen en zoveel mogelijk beperken van downtime, is voor veel bedrijven een belangrijke uitdaging. Met behulp van de technologie van Semiotic Labs kan voorspeld worden wanneer machines of machineonderdelen dreigen uit te vallen. Door de inzet van Condition Based Maintenance (CBM) wordt onderhoud alleen nog verricht als er signalen van dalende prestaties of een te verwachten storing zijn.

Deze nieuwe en vooruitstrevend manier van onderhoud is kostenbesparend en komt de productiviteit ten goede omdat er minder preventief onderhoud nodig is. Met zelflerende algoritmes worden afwijkingen in het stroomverbruik gedetecteerd, gerapporteerd en weergegeven in een dashboard. De klant krijgt op deze manier inzicht in de conditie van machines en kan zelf beslissen wanneer een machine gepland in onderhoud kan.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
20 maart 2024 - Antwerpen
Maintenance
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden