Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 5 december 2016 22:40

Ruim 200 bezoekers Constructeursdag 2016 (fotoverslag)

‘She’s a model and she’s looking good’ Of Kraftwerk over vijf jaar ook echt op de Constructeursdag zal verschijnen is maar helemaal de vraag. Het eerste lustrum van het evenement had in elk geval wel plaats op een locatie die de band kent: het Evoluon in Eindhoven.

De locatie voor de vijfde editie van de Constructeursdag. Kijk onderaan het artikel voor het complete fotoverslag. (Foto: Nathan Strik)'
De locatie voor de vijfde editie van de Constructeursdag. Kijk onderaan het artikel voor het complete fotoverslag. (Foto: Nathan Strik)
1/1

Sterker nog – een 3D projectie van een uit de ruimte neerdalende schotel van het markante gebouw, maakt sinds de Evoluon-concerten van de band vast deel uit van de show. Bij het spelen van het nummer ‘Spacelab’, niet bij het nummer ‘The model’ overigens. En dat model mag er dan goed uitzien, je moet het wel ‘aankleden’. Tenminste, als je er uit wil halen wat er in zit.

En de belofte is fors. Het aankleden van het digitaal model – Model Based Definition – met bijvoorbeeld vorm- en plaatstoleranties, oppervlakteruwheden en andere metadata, legt niet alleen de product- maar ook de productie-informatie eenduidig vast. Henk Jörg en Patrick Kerkhof van TFH technical services weten uit eigen ervaring dat hiermee forse tijdwinst is te boeken, onder andere door eenvoudiger hergebruik van het digitaal materiaal en het boven tafel halen van onzinnige toleranties en relaties. Nu meer CAD-pakketten Model Based Definition ondersteunen en met de komst van STEP242 ed2 Managed Model Based 3D Engineering ook de digitale uitwisseling en samenwerking worden gestandaardiseerd, kan het volgens Jörg niet anders zijn dan dat ‘het model’ de toekomst heeft.

Vervolmaken

Digitaal vastgelegde productinformatie als oppervlakteruwheden en de vorm- en plaatstoleranties vervolmaken de maatvoering die al van oudsher in het digitale productmodel is vastgelegd. Gecombineerd kunnen die gegevens en verdere metadata als digitale invoer voor de productie worden gebruikt en zo bijvoorbeeld gereedschapkeuze en bewerkingsstrategie bepalen. Al of niet vastgelegd in macro’s in het CAM-programma, hield Maarten van Teeffelen van CNC Consult & Automation het publiek voor. Hij betoogde bovendien dat ook de kwaliteitscontrole de vruchten van digitale product- en productie-informatie kan plukken. De modeldefinitie als basis voor de besturing van de meetmachine – van Model Based Definition naar Model Based Inspection. Volgens Van Teeffelen is het mogelijk met geïntegreerde oplossingen een tijdwinst tot 95% te boeken. Nu alleen nog even de baas weten te overtuigen en dat, wist een van de toehoorders toe te voegen, is altijd nog wel een van de grootste uitdagingen.

Origineel

Terwijl met al die tijd die vrijkomt zoveel nuttigs kan worden gedaan. Natuurvorsen bijvoorbeeld. De natuur is volgens Ylva Poelman een groot voorbeeldenboek voor ontwerper en constructeur. Dat mag natuurlijk ook wel als je 4 miljard jaar de tijd hebt om je ontwerpen te vervolmaken – en er nog steeds aan sleutelt. Gelukkig zijn wij dan toch wel origineel: de natuur kiest in meer dan 88% van de gevallen een andere oplossing dan wij. Hardleers kan je het ook noemen. Maar wij zijn dan ook veel minder lang bezig. Gelukkig leren wij snel. Wij moeten wel. Want productlevenscycli worden alleen maar korter. Of een nieuwe partij gooit digitaal de markt overhoop.

Beperking

Dankzij additive manufacturing – beter bekend onder de naam 3D-printing – hoeft de ontwerper zich in elk geval als het om de vorm gaat niet meer in te houden. En die vorm, zo liet Werner Degraeve van Autodesk zien, toont niet zelden een frappante gelijkenis met de oplossingen die de natuur al voor ons heeft bedacht. Met die vrijheid komt wel de nodige verantwoordelijkheid. De oplossingen die moderne ontwerpsoftware zelf genereert, zijn gebaseerd op algoritmes die wij zelf hebben bedacht. Ze vallen of staan ook nog eens met de voorwaarden, restricties en ‘constraints’ die ontwerpers en constructeurs de software meegeven. In de beperking toont zich in meer dan een opzicht de meester.

Meester

Wie zich volgens dagvoorzitter Erik Tempelman en hoofdredacteur Robin Zander in elk geval een meester heeft getoond is Bram Moens. Bram werd tijdens de lustrumeditie van de Constructeursdag uitgeroepen tot eerste ‘Constructeur van Verdienste’. De oprichter van M5 Ligfietsen, gevestigd in het Zeeuwse Middelburg, heeft het construeren in koolstofvezel tot kunst verheven. En met die kunst worden indrukwekkende prestaties neergezet.

Bram heeft niet alleen zelf de nodige (snelheids)records op zijn naam staan. Op de jongste edities van de Paralympische Spelen bereikten verschillende Nederlandse paralympiërs het ereschavot – twee keer goud, een keer zilver en een keer brons – dankzij het 2-Spoke tweespaaks wiel uit koolstofvezel. Bram construeert veelal op basis van zijn ervaring en bouwt vrijwel van alles prototypes. De enige keer dat de hij mallen liet maken voor ligfietsframe op basis van alleen een digitaal model, wist hij dat dit meteen de laatste keer was: “Met een tastbaar prototype had ik direct het ontwerp aangepast.” Software moet je vooral functioneel inzetten. In elk geval kan je het wiel opnieuw uitvinden – en dan later met windtunnel en Computational Fluid Dynamics aantonen dat je letterlijk goud in handen hebt.

HEMA

En wat handen betreft – en impact – bezoekers van de Constructeursdag weten dat HEMA niet alleen staat voor Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam maar ook voor Historical European Martial Arts. Maarten Kamphuis en Youval Kuipers van Crossguard lieten op overtuigende wijze de impact van moderne technologie op een historische vechtsport als het zwaardvechten zien. Het risico voor Youval – misschien kent u hem uit de film Michiel de Ruyter als ‘stunt double’ van Barry Atsma – was overigens aanzienlijk groter dan voor Maarten. Laatstgenoemde hanteerde het zwaard waarmee hij Youval niet zachtzinnig op het podium op de vingers sloeg. Maar die wist zich beschermd door de ProGauntlet-veiligheidshandschoen die de gebruiker alle vrijheid biedt en beschermt. Dat Youval niets was overkomen kon het publiek zelf aanschouwen tijdens de borrel. Voor een biertje hoef je de ProGauntlet niet uit te trekken.

Fotoverslag

Klik op het fotoverslag hieronder om alle foto's te bekijken.

Tekst: Robin Zander
Fotografie: Nathan Strik en Mira Schlepers

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden