Laatste nieuws:

BRISBANE (AUSTRALIë), 28 november 2016 14:34

Australisch ziekenhuis gaat 3D-printen met weefsels

De Queensland University of Technology (QUT) in Brisbane (Australië) bouwt een ‘biofabricage’-afdeling in het academische ziekenhuis van de universiteit. Hier kunnen doctoren en onderzoekers technologie ontwikkelen om kraakbeen, botten en ander menselijk weefsel te modelleren en te 3D-printen.

(Foto: QUT Institute of Health and Biomedical Innovation)'
(Foto: QUT Institute of Health and Biomedical Innovation)
1/1

De afdeling zal twee verdiepingen van het ziekenhuis beslaan en zal de nieuwste weefselfabricage-technieken gebruiken, bestemd voor chirurgische ingrepen. “Dit wordt de eerste keer dat een biofabricage-instituut op dezelfde locatie is gevestigd als een topziekenhuis”, aldus Cameron Dick, de Australische Minister van Volksgezondheid.

Ziekenhuis van de toekomst

Volgens Dick is de visie voor de toekomst van ziekenhuizen dat er een 3D-printer in iedere operatiekamer staat, waarmee indien nodig weefsels geprint kunnen worden.

De techniek staat nog wel in de kinderschoenen, maar samen met de twee Amerikaanse universiteiten Harvard en Wake Forest wil QUT een voortrekkersrol vervullen op het gebied van 3D-printen van weefsels en medische implantaten.

Groeien van weefsel

Op dit moment zijn onderzoekers in staat om bijvoorbeeld een nieuwe blaas te groeien op basis van eigen weefsel van de patiënt en deze succesvol te transplanteren. Ook het vastmaken van oorprotheses (gedeeltelijk) op basis van levend weefsel is mogelijk.

Het bouwen van meer complexe organen (zoals nieren) is echter een uitdaging, omdat het moeilijk is deze gedurende het groeiproces langer dan een paar maanden van bloed te voorzien en in leven te houden.

Biofabricage

Voor minder complexe dingen zoals kraakbeen en bot is biofabricage wel goed geschikt. De implantaten die QUT ontwikkelt worden zo ontworpen dat ze niet afgestoten worden door het lichaam, het eigen weefsel van de patient de kans te geven zelf te gaan groeien. Op den duur zullen de geïmplanteerde weefsels oplossen zodra het weefsel is genezen.

De hoofdprijs zal natuurlijk gaan naar de eerste die een machine bouwt die een orgaan kan printen van cellen van de patiënt zelf. Zo’n orgaan zal immuun zijn voor afstotingsverschijnselen. Professor Mia Woofruff van QUT: “We zullen niet meteen morgen een orgaan kunnen 3D-printen, maar wat we wel kunnen doen is het samenbrengen van onderzoekers, klinisch personeel, patiënten, engineers, denkers en industriepartners om voor ons nieuwe technologie te ontwikkelen die we in het ziekenhuis kunnen gebruiken.”

bron: Engadget

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden