Laatste nieuws:

FRANKFURT AM MAIN (DUITSLAND), 17 november 2016 11:19

Betaalbare SLM-printer getoond op Formnext

Op de Formnext in Frankfurt hebben de FH Aachen en het Fraunhofer Institute for Laser Technology (ILT) een ‘betaalbare’ SLM-printer gepresenteerd. De printer is bedoeld voor kleine en middelgrote bedrijven, voor wie duurdere laser-melting-technieken niet economisch haalbaar zijn.

Het prototype van de SLM-unit.'
Het prototype van de SLM-unit.
1/1

In 2014 richtten FH Achen en Fraunhofer ILT het ‘Aachen Centrum voor 3D Printing’ op. “Onze groep experts werken nauw samen om middelgrote bedrijven toegang te geven tot 3D-printing”, aldus directeur van het Centrum prof. Gebhardt. Het Centrum biedt bedrijven trainingen in additief fabriceren, advies en diensten op het gebied van componentontwerp, fabricage en afwerking.

SLM-printer

Het samenwerkingsverband heeft nu een 3D-printer opgeleverd die werkt doormiddel van selective laser melting (SLM). Het eerste prototype van de printer gebruikt een cartesisch coördinatenstelsel en een 140 watt laserdiode met een focusdiameter van 250 µm. De machine produceert metalen componenten met een maximumhoogte van 90 mm.

Beginners

Volgens Dawid Ziebura, een project-engineer bij Fraunhofer ILT, kost een printer van een vergelijkbare grootte minimaal 100.000 euro. De geschatte prijs van de printer is volgens Ziebura 30.000 euro.

De makers noemen als belangrijkste voordelen de lage leercurve, waardoor de bediening van het apparaat binnen enkele uren te leren is. Ook zal het gemakkelijk te gebruiken zijn en zijn alle componenten van het apparaat door de gebruiker zelf te onderhouden en vervangen. “De laaggeprijste machine maakt het beginnende gebruikers gemakkelijk om metalen componenten te gaan 3D-printen”, aldus Ziebura.

Toepassingen

De onderdelen die de printer kan produceren zijn geschikt voor veel typische SLM-toepassingen. Van prototypes en kleine proef-onderdelen, tot functionele onderdelen.

De gebruiker bepaalt zelf de snelheid en de kwaliteit waarmee onderdelen geproduceerd worden. De machine kan bijvoorbeeld binnen 12 uur een roestvrijstalen (kwaliteit: 1.4404) onderdeel van 55 cm3 printen met een dichtheid van meer dan 99,5 procent.

Daarnaast kan het apparaat grotere oppervlaktes printen met een traliewerkstructuur om bouwsnelheid op minder belaste plekken in het onderdeel te verhogen. Zo kan een tralie-dichtheid van 20% een reductie van de bouwtijd opleveren tot 60%.

Toekomst

Informatie over beschikbaarheid is nog niet vrijgegeven. De engineers uit Aachen spraken op de Formnext in Aachen met potentiële klanten. Ook willen de engineers de procestijden en printkwaliteit van de machine nog optimaliseren en het ook mogelijk maken om met aluminium-legeringen en gereedschapsstaal te printen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (34)

6 september 2017 - Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam – WPC
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden