Laatste nieuws:

HEUSDEN-ZOLDER (BELGIë), 26 september 2016 13:39

Solar Team Twente verslaat Tesla Model S en wordt eerste in 24 uurs race

Solar Team Twente heeft na een spannende race tijdens de iLumen European Solar Challenge op het Circuit Zolder in België 12 teams en Tesla Model S verslagen en daarmee laten zien niet alleen de snelste auto te zijn, maar ook de zuinigste zonneauto in de iLumen European Solar Challenge.

'
1/1

De 24 uurs race ging zaterdag om 13:20 uur van start en het studententeam uit Twente eindigde zondag om 13.20 uur. Solar Team Twente eindige op de eerste plaats met 5 rondes voorsprong op Tesla Model S en 16 rondes voorsprong op de nummer drie. "De belangrijkste factor in deze race was de strategie. Het was een hele uitdaging om voor het eerst ook ‘s nachts te rijden met Red One die natuurlijk gemaakt is om te blijven rijden op zonne-energie", aldus Jeroen Minnema, strateeg bij Solar Team Twente.

Raceleider Lars Klein over de overwinning: "We zijn boven onze eigen verwachtingen uitgestegen. Onze auto is niet gebouwd om te rijden op een circuit met scherpe bochten. We gingen erheen om vooral te leren over de auto, racen en ons team. Dat we eerste zouden worden zagen we niet aankomen." Wat de winst van Twente dit weekend extra speciaal maakt is dat de zonnewagen Red One gebouwd is voor constante snelheden. Door de vele bochten in het circuit was dit niet mogelijk.

Tesla Model S

Tijdens de race moesten de zonnewagens opboksen tegen het ecovriendelijkste elektrische model van Tesla. Dit is de energie-efficiëntste auto op de particuliere markt van dit moment. Maar de studenten van Saxion en Universiteit Twente lieten zich niet afschrikken en bewezen met hun zelfgebouwde zonneauto mee te kunnen komen met de techniek van het moment.


Challenger vs. Cruiser klasse

In de World Solar Challenge en deze European Solar Challenge wordt er onderscheid gemaakt tussen een Cruiser klasse en een Challenger klasse. De Cruiser klasse bestaat uit auto's die gemaakt zijn voor particulier gebruik en comfort. Deze zijn dan ook wendbaarder en kunnen snel optrekken, belangrijke eigenschappen voor op een circuit. De challenger klasse daarentegen is ontworpen op efficiëntie en snelheid, maar niet op optrekken en scherpe bochten. Red One valt in de laatste klasse. Dat ze niet alleen in hun eigen klasse klassement, maar ook in het algemeen klassement bovenaan zouden eindigen was daarmee een verrassing. "Het kwam allemaal samen; afgestemde strategie en data-aquisitie, teamwork, technici, coureurs en natuurlijk Red One die wel tegen een stootje blijkt te kunnen", legt teamleider Olivier Berghuis uit.

Bridgestone World Solar Challenge

Van 8 tot 15 oktober 2017 neemt Solar Team Twente deel aan de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto's die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers zal Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië rijden.

bron: Engineersonline.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (18)

24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building
14 november 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
NI Days 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden