Laatste nieuws:

PETTEN, 31 augustus 2016 23:21

Baanbrekende laser opent nieuwe deuren voor industrie

ECN heeft een baanbrekende laseropstelling gecreëerd die industriële toepassingen en bewerkingen van materialen mogelijk maakt die voorheen onmogelijk waren. Zo kunnen met de laser moeilijk bewerkbare materialen als keramiek worden bewerkt, kunnen zonnecellen met een hoger rendement worden geproduceerd en kan medische apparatuur waterafstotend worden gemaakt, waardoor die langer steriel blijft. ECN stelt het nieuwe laserapparaat beschikbaar voor het bedrijfsleven.

Opstelling van de laser-apparatuur bij ECN.'
Opstelling van de laser-apparatuur bij ECN.
Rechts
1/2
De pulstijden van de lasers variëren van een milliseconde tot een nanoseconde en zelfs een picoseconde. De golflengtes variëren van 10 micrometer tot 343 nanometer. Elke combinatie levert een andere laser en daarmee andere toepassingsmogelijkheden op. "We kunnen er dunne laagjes van 80 nanometer mee weghalen". Dat is duizend keer kleiner dan een haar. We kunnen er gaatjes mee in een haar maken of in een luciferkop, zonder dat die ontbrandt. Het gaat zo snel dat het materiaal zelf het bij wijze van spreken niet doorheeft," zegt Martijn de Keijzer, de expert voor toepassing van lasers bij ECN.

Uiteenlopende toepassingen

Met de laser kunnen dunne laagjes worden verwijderd op dunne-film zonnecellen, zodat ze een hoger rendement opleveren. Horlogemerken zijn zeer geïnteresseerd in de bewerking van keramische horlogekasten. Met behulp van de laser kunnen ze daar inscripties of versieringen op aanbrengen, die normaal gesproken onmogelijk zijn zonder dat het materiaal breekt. Oppervlakten van medische apparatuur kunnen met de laser ruwer en zo waterafstotend gemaakt worden. Daardoor worden ze zelfreinigend en minder gevoelig voor vuil.

Een ander voorbeeld hoe uniek deze laser metalen kan bewerken is dat deze in molybdeenfolie van 50 micrometer gaatjes kan snijden met een diameter die net iets groter zijn dan een menselijke haar. De tussenliggende spijltjes zijn super glad en braamvrij. Bij keramische walsrollen in de kartonindustrie kan de laser lokaal vormen in de wals schieten, waardoor minder wisselingen nodig zijn en de kosten van de assemblagelijn dalen.

Flexibel en goedkoper

Volgens Martijn De Keijzer kan de nieuwe laser concurreren met andere industriële bewerkingen zoals etsen of chemische behandeling. "Laserbewerking biedt meer flexibiliteit tegen lagere kosten," zegt hij.

Bedrijven kunnen ECN inschakelen voor opdrachten, samenwerking met experts van ECN of zelf het laserapparaat huren en gebruiken.

http://www.ecn.nl/

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden