Laatste nieuws:

DELFT, 30 juni 2016 11:52

TU Delft onthult Hyperloop (video)

Het Hyperloop-prototype van TU Delft is donderdagmorgen rond 11:30 uur onthuld door minister Henk Kamp van Economische Zaken. Het prototype is gebouwd voor de ontwerpwedstrijd van Elon Musk, CEO en CTO van SpaceX en CEO van Tesla.

De Delft Hyperloop, vlak na de onthulling (Foto: TU Delft)'
De Delft Hyperloop, vlak na de onthulling (Foto: TU Delft)
Rechts
1/2

Zo'n dertig toekomstige ingenieurs van de TU Delft droegen hun steentje bij aan dit ontwerp voor een transportsysteem voor de toekomst. Het Delftse team onderscheidt zich van ruim 120 concurrerende teams uit 20 landen, door ‘outside-the-box te denken en te ontwerpen.

Hyperloop

De Hyperloop is een conceptueel high-speed transportsysteem met buizen die onder lage druk staan en waarin capsules met passagiers of vracht reizen. Hierdoor is de luchtweerstand zo laag dat men kan reizen met bijna de snelheid van het geluid, terwijl het veel goedkoper, efficiënter en gemakkelijker dan vliegtuigen is.

Om de ontwikkeling van een werkend prototype te stimuleren, organiseert Elon Musk's bedrijf SpaceX de Hyperloop Pod Competition. Deze wedstrijd houdt het ontwerpen, bouwen en testen van een half-size capsule in een lage druk buis in. De testbuis van 1,6 kilometer wordt naast het hoofdkantoor van SpaceX in Hawthorne, Californië gebouwd.

Uitdaging

Teamleider Tim Houter: “Vanaf scratch bedenken en ontwikkelen van een nieuwe hoge snelheid transportmethode, binnen amper een jaar tijd, is een ongekende uitdaging. Gelukkig kunnen wij daarvoor wel een beroep doen op de beste studenten en tools. Daarom zijn wij begonnen uit 200 geïnteresseerden een team te vormen van de dertig meest gepassioneerde en gemotiveerde studenten. Die zijn vervolgens verdeeld over de technische afdelingen ‘structures', ‘controls & suspension' en ‘powertrain', aangestuurd door een klein managementteam."

Remsysteem

De grootste ontwerpuitdaging voor het Delft Hyperloop-team is het remsysteem en de besturing daarvan. Omdat er gekozen is voor contactloos remmen met energieterugwinning, zijn er geen remschijven of andere slijtende onderdelen meer nodig.

“Dat lijkt eenvoudig, maar vereist een uiterst betrouwbare en nauwkeurige besturing", vertelt chief software Sascha Lamme. “Oftewel een ‘fault-tolerant' systeem, dat zelfs blijft functioneren als er onderdelen uitvallen. Anders botsen mensen straks met een snelheid van zo'n 1000 km/uur tegen het buiseinde aan. Wij ontwerpen en integreren alle Hyperloop-onderdelen in Catia, inclusief de hele elektrische bedrading. Maar bijvoorbeeld ook de ligging van alle koolstofvezels in de composietbehuizing van onze capsule. Daarna simuleren wij met Simulia-software diverse praktijkscenario's, om alle onderdelen, systemen en configuraties te optimaliseren.”

3D Experience

Het team van TU Delft wordt gesponsord door Dassault Systèmes, leverancier van het 3DExperience-innovatieplatform. “Met simuleren en testen in de virtuele wereld zijn kostbare fouten te voorkomen en is veel tijd te besparen bij het produceren en assembleren”, aldus electronics engineer Victor Sonneveld. “Omdat er veel iteraties nodig zijn om tot de optimale vorm en constructie van alle onderdelen en configuraties te komen, is het prettig dat de software van het 3DExperience-platform naadloos samenwerkt. Ten slotte is het een cloud-gebaseerde samenwerkingsomgeving, waardoor alle teamleden ook vanaf andere locaties kunnen meewerken en wij voor dit project geen IT-infrastructuur hoefden op te zetten en te onderhouden.”

De Hyperloop Pod Competition zal deze zomer plaatsvinden op een nader bekend te maken datum. In een reactie na de onthulling liet minister Henk Kamp vandaag in ieder geval weten vertrouwen te hebben in de kansen van het Delftse team. “Ik denk dat hun invulling van de Hyperloop echt zeer kansrijk is om straks de winnaar van de finale in Californië te worden.”

Ook prees Kamp Nederland als innoverende wereldspeler: “Wij zijn een innovatieland en wij zijn een innovatieland dankzij onze technische universiteiten en alle bedrijven die daar omheen samenwerken”, aldus de minister.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Energy Exhibition & Conference
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Wind Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden