Laatste nieuws:

STANFORD, CALIFORNIë (VS), 28 april 2016 14:53

Robot duikt naar scheepswrak (video)

Stanford University heeft een mensachtige robot ontwikkeld die in de zee kan duiken. De robot dook onlangs samen met archeologen naar de gezonken overblijfselen van ‘La Lune’; het vlaggenschip van Koning Lodewijk XIV van Frankrijk.

'
1/1

De duikrobot heet de ‘OceanOne’ en is uitgerust met stereo-camera’s, haptische force-feedback en een kunstmatig brein. De duik in de Middellandse Zee naar het schip uit de 17e eeuw is ook meteen de eerste duik van OceanOne.

Robot-meerman

OceanOne is door Stanford oorspronkelijk ontwikkeld om koraalriffen in de Rode Zee te bestuderen. Hierbij is een zachte ‘hand’ nodig en omdat de koraalriffen te diep liggen voor menselijke duikers werd OceanOne ontwikkeld.

In de ‘staart’ van de robot zitten de accu’s, computers en acht schroefpropellers. De voorkant bevat het hoofd met stereoscopische camera’s en twee lenige armen.

Dankzij deze armen is OceanOne ideaal voor het onderzoeken van kwetsbare riffen of kostbare scheepswrakken als La Lune. Dit schip zonk meer dan 350 jaar geleden voor de Franse kust en is tot op heden niet door mensenhanden (of robothanden) aangeraakt.

Haptische feedback

In de polsen van de robot zitten sensoren die de kracht meten die erop wordt uitgeoefend en deze info terugzenden in de vorm van haptische feedback. De piloot voelt op deze manier het gewicht van een object, terwijl hij toch droog en veilig aan boord van een schip zit.

Het ‘brein’ van de robot werkt samen met de tactiele sensoren om ervoor te zorgen dat breekbare objecten niet kapot gedrukt worden. Het navigatiesysteem zorgt ervoor dat het lichaam van de robot stabiel blijft in ruwe zeeën.

bron: Engadget

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden