ENSCHEDE, 20 april 2016 13:27

Samenwerken met robots

Op donderdag 21 april organiseert samenwerkingsverband Leo, Center for Service Robotics, zijn eerste jaarcongres in het DesignLab op de campus van de Universiteit Twente. Centraal staan robots die samen kunnen werken met mensen in onder meer de zorg en de industrie. Deelnemers aan het congres kunnen leren over de invloed van robots op hun organisatie en zelf de mogelijkheden van robots van verschillende bedrijven en kennisinstellingen ervaren.

De klassieke robot stond in de fabriek opgesteld achter een hek, omwille van de veiligheid, en voerde eenzaam zijn voorgeprogrammeerde taken uit. De laatste jaren wordt er echter steeds meer intelligentie aan robots toegevoegd om ze voor uiteenlopende taken geschikt te maken en beter op onverwachte situaties te laten reageren. Zo kunnen in de industrie robots complexe taken van operators overnemen of die samen met hen uitvoeren. In de zorg kunnen mensen samenwerken met robots, zoals de chirurg die een operatierobot bedient, of de patiënt die oefeningen doet met hulp van een revalidatierobot. Maar ook in andere sectoren, zoals de agro, zien we steeds meer robots die werkzaamheden verrichten.

Die samenwerking tussen mens en robot opent niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar roept ook nieuwe vragen op. Alle reden voor de stichting Leo om er zijn eerste jaarcongres aan te wijden. Hoogleraar Vanessa Evers van de Universiteit Twente zal het thema breed belichten. Zij spreekt over sociaal-intelligente robots en hun interactie met mensen; daarbij zal ze culturele en psychologische aspecten betrekken. 

Industrie

Het bedrijfsleven is vertegenwoordigd door Shell en industrieel dienstverlener IJssel Technologie uit Zwolle. Martin van den Heuvel, teamleader Projects, Asset Integrity and Inspection bij Shell Global Solutions, zal spreken over robots voor onderhoud en inspecties van drukhoudende apparatuur. Robots zijn in de procesindustrie bij uitstek geschikt voor moeilijke en risicovolle taken. Mark Peters, verbetermanager bij IJssel Technologie, gaat in op de kansen die ontstaan door steeds slimmere, samenwerkende robots in te zetten.

Zorg

In de zorg vinden robots al toepassing in care, cure en revalidatie. Jorrit Ebben, manager Business Development bij zorginstelling Siza in Arnhem, vertelt over een experiment met zorgrobot Rose en waarom het nog te vroeg bleek te zijn voor toetreding tot de markt. Niet alles wat aan technologie wordt ontwikkeld, blijkt in de praktijk te werken.

Maar wat werkt dan wel? Revalidatiearts Hans Rietman van het Enschedese Roessingh Research & Development toont voorbeelden van projecten met robots die mensen helpen om bijvoorbeeld hun loopvermogen of handfunctie te herstellen. Koert de Jong, chirurg bij het UMC Groningen, vertelt over naaldsturing met behulp van een robot. Die kan bijvoorbeeld zorgen voor het sneller, nauwkeuriger en patiëntvriendelijker positioneren van een naald voor behandeling van een levertumor.

Economisch belang

De opkomst van de robotica heeft ook een sterke regionale impact. Welke vormen van nieuwe bedrijvigheid kunnen ontstaan? En wat is het effect op verschillende soorten werknemers? Daarover zullen Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede, Eddy van Hijum, gedeputeerde van de provincie Overijssel, en Ed Brinksma, rector magnificus van de Universiteit Twente, bevraagd worden tijdens de opening van het congres. Zij belichten het belang voor de regio en de voorlopersrol die Oost-Nederland op dit gebied kan vervullen. Ter afsluiting van het congres is er een paneldiscussie waarin de kansen en uitdagingen van robotica voor het bedrijfsleven centraal staan.

Eerste Leo jaarcongres

Tijdens het eerste Robotica Jaarcongres van de stichting Leo is Janinka Feenstra dagvoorzitter, vanuit haar rol als projectmanager Strategic Business Development aan de UT. Naast het sprekersprogramma zijn er veel robots te zien van de bedrijven en kennisinstellingen die lid zijn van Leo. Onder hen verschillende onderzoeksgroepen van de Universiteit Twente en hogeschool Saxion, het Roessingh Research & Development en de bedrijven Assistive Innovations, Clear Flight Solutions, Demcon, ESPS, Focal Meditech, Hankamp Rehab, Imotec, Maxon Motor, Robotize, Schuitemaker, Viro en Z-Tech.

Tevens wordt de eerste Kivi/Leo bachelorscriptieprijs voor robotica uitgereikt, waarvoor studenten van de UT en Saxion in aanmerking komen. Leo organiseert het jaarcongres samen met Demcon, ESPS, Kivi, Kennispark Twente, de UT en Stichting Twente Branding. De circa twintig aangesloten bedrijven en kennisinstellingen zullen aanwezig zijn om hun innovaties tentoon te stellen.

Over Leo

De stichting Leo is opgericht in 2010 met als doel de waardeketen voor robotica in Oost-Nederland te versterken door de samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven en beleidsmakers te stimuleren. Drijvende krachten achter de start van Leo, Center for Service Robotics, waren Stefano Stramigioli, UT-hoogleraar Advanced Robotics, en directeur Dennis Schipper van de Enschedese high-end technologieleverancier Demcon. Leden van Leo zijn organisaties die robots ontwerpen, ontwikkelen, bouwen, testen en vermarkten.

LEO, Center for Service Robotics

bron: Engineersonline.nl

Foto's:

Samenwerken met robots

© Aandrijvenenbesturen.nl