UTRECHT, 16 maart 2016 10:26

Platina, goud en zilver voor technische innovaties

Tijdens de officiƫle opening van de Esef en TechniShow 2016 zijn de winnaars bekend gemaakt van de platina, gouden en zilveren TechniShow Innovatie Awards 2016. Er waren tien inzendingen genomineerd voor de awards.

In november 2015 beoordeelde de jury van de TechniShow Innovatie Awards 33 inzendingen van 31 firma's. Alle inzendingen werden - na overleg - door de jury in behandeling genomen: ze kregen de status 'Innovator' en kunnen zich als zodanig presenteren tijdens de TechniShow. In een nader overleg in januari bepaalde de jury definitief welke van de tien nominaties in aanmerking komen voor een platina, gouden of zilveren onderscheiding.

De prijswinnaars

Platina onderscheiding: Met de robotbesturing Romias-MI zet Romias een volgende stap om het gebruikersgemak met het werken met robots te verbeteren. Het spreekt de jury aan dat er een oplossing wordt aangeboden voor het oplossen van simpele storingen bij complexe robotcellen. Dit zal de effectiviteit van het robotsysteem verbeteren. Ook het zelflerend vermogen en de ingebouwde intelligentie is opmerkelijk. Dit zal de taak van operators vereenvoudigen

Gouden onderscheiding: Met de Schröder Powerbend laat Tuwi zien dat het zwenkbuigen een interessant alternatief kan zijn voor afkanten als productietechniek voor het buigen van plaatdelen. Opvallend bij deze zwenkbuigmachine zijn de zuigtafel voor de positionering van de plaat en de optionele draaibare bovenbalk waarmee meer gereedschappen beschikbaar komen bij het buigen van complexe plaatdelen. Zwenkbuigen is een techniek die naar de mening van de jury meer aandacht zou moeten krijgen van de metaalbranche.

Zilveren onderscheiding: De inzending van Exner is door de jury genomineerd omdat het automatische robotprogrammeersysteem volgens de jury onderscheidend is en bovendien goed inzetbaar voor de automatisering van enkelstuksfabricage. Zeker in de staalbouw is automatisering een stevige opgave. Het systeem biedt hiervoor oplossingen: de combinatie van scannen met een lasercamera en vervolgens het genereren van een programma voor de robot is vernieuwend.

Andere nomimaties

  • De Paftec CleanSpace 2 adembescherming van Bus is in de visie van de jury een illustratief voorbeeld hoe de persoonlijke bescherming van de medewerkers in de metaalbranche nog verder verbeterd kan worden. Om deze reden is het masker genomineerd. Het masker heeft een doordacht ontwerp en verbetert de veiligheid en arbeidsomstandigheden van een gebruiker. Het ontbreken van slangen en de automatische regeling zijn pluspunten.
  • De CR-35iA van Fanuc is een opmerkelijke robot: inzetbaar als een industriële, collaboratieve robot én toch in staat om een massa van 35 kg verreikend te hanteren. Opvallend is de aanraakgevoelige cover die de veiligheid van de operator garandeert. Fanuc sluit met de robot goed aan op de behoefte in de metaalproductietechniek aan robots die met én naast mensen kunnen werken.
  • De werkplaatsmeetmachine Tigo SF van Hexagon is volgens de jury een goede oplossing om te kunnen voldoen aan de stijgende nauwkeurigheidseisen in de metaalbranche. Een 3D-meetmachine die direct inzetbaar is op de werkvloer kan voor veel bedrijven een uitkomst zijn. Ook omdat deze meetmachine een laag investeringsniveau heeft. Een goede stap om hogere nauwkeurigheden te waarborgen.
  • De eisen gelet op reinheid van werkstukken worden steeds hoger. Het reinigingssysteem Pero van Gibac maakt het metaalbedrijven mogelijk om op eigentijdse wijze die eisen te bereiken. Het is een compacte machine die met verschillende reinigingsmiddelen inzetbaar is. Over het energieverbruik is goed nagedacht. De jury ziet deze machine als een mogelijke oplossing voor de reinigingsproblemen voor veel metaalbedrijven.
  • Style biedt met de mogelijkheid om maatvoering aan te brengen én een tekening af te drukken vanuit een CNC-besturing een goede oplossing aan bedrijven die handmatig programmeren, bijvoorbeeld vanuit een schets, aan de machine. De optie is duidelijk ontwikkeld vanuit een klantbehoefte. Het gemaakte werkstuk kan nu vergezeld worden van een tekening met maatvoering zonder dat een extra stap naar de werkvoorbereiding nodig is. Een efficiënte manier van werken.
  • De Lubo Smart Lubrication van Ven Fasteners is volgens de jury een illustratief voorbeeld hoe een simpele verandering toch kan resulteren in grote verbeteringen voor een eindgebruiker. Om het vreten van roestvast staal tijdens het aanbrengen van mechanische verbindingen te voorkomen wordt de droge pasta vooraf op de bouten aangebracht. Het is dan niet meer nodig om tijdens het aanbrengen van boutverbindingen met een pasta te werken. De jury waardeert deze oplossing.
  • De Logibarre zaagconvertor van Widenhorn ziet de jury als een inspirerend voorbeeld hoe handmatige taken in een productie-omgeving geautomatiseerd kunnen worden. Een vereiste voor de metaalindustrie. Het is nu mogelijk om CNC-gestuurde zaagmachine offline te programmeren. Bovendien verhoogt het nesten van de zaagdelen het materiaalrendement.

Nawoord van de jury

Geen enkel jurylid heeft tijdens het beoordeling het maximale puntenaantal vergeven. Uitgedrukt in rapportcijfers ligt de waardering op het niveau 7 tot 8. Kijkend naar de beoordeling is het zichtbaar dat de waardering voor de tien nominaties elkaar niet veel ontloopt: het is een compacte kopgroep die samen winnend de finish bereikt.
De jury betreurt het dat er weinig inschrijvingen zijn van machineleveranciers. Dit is een groep belangrijke exposanten van de TechniShow, die helaas (opnieuw)  niet ingestuurd hebben. De jury doet voor 2018 een dringend beroep op deze groep om ook in te zenden.
De inzendingen voor de awards geven een beeld van de hedendaagse ontwikkelingen in de metaalproductietechniek: onbemand werken, smart op weg naar 4.0, automatisch laden en lossen van metaalbewerkingsmachines, toenemende eisen aan reinheid van werkstukken, additive manufacturing en de vraag naar onafhankelijke software-oplossingen die geïntegreerd kunnen worden.


De jury van de TechniShow Innovatie Awards 2016 bestaat uit:
Henk van Beek (TechniShow Magazine)
Frans van der Brugh (Koninklijke Metaalunie)
Franc Coenen (Made-in Europe.nu)
Rolf Elling (Vraag & Aanbod)
Marcel Groener (Norma)
Reinold Tomberg (Metaal Magazine). voorzitter van de jury zonder stemrecht
Peter Verkerk (Van Walraven)
Tim Wentink (Metaal Magazine)
Eric Weustink (Metaalnieuws)

Foto's:

romias

Platina: de intelligente robotbesturing van Romias

© Aandrijvenenbesturen.nl