Laatste nieuws:

UTRECHT, 14 maart 2016 10:21

Coating voorkomt koudlas bij bout/moer-verbindingen

Koudlas bij roestvaststalen (RVS) bouten en moeren die tijdens het monteren gaan vreten en vastlopen is een algemeen bekend probleem. Het gevolg is dat de moeren met grof geweld moeten worden losgeslagen of -geslepen. Kobout uit Hendrik-Ido-Ambacht meent nu de oplossing voor koudlas te hebben ontwikkeld: RVNexus, een coating op basis van een polymeer. Kobouw presenteert RVNexus op de Technishow (standnummer: 10.E022).

De door Kobout ontwikkelde coating op polymeerbasis, RVNexus, voorkomt vreten bij rvs bout/moerverbindingen. '
De door Kobout ontwikkelde coating op polymeerbasis, RVNexus, voorkomt vreten bij rvs bout/moerverbindingen.
1/1
Het fenomeen koudlas (‘galling') treedt op bij RVS schroefdraadverbindingen. Vooral als de verbindingen machinaal in elkaar worden gezet, kunnen door de hoge wrijving de draadgedeeltes van bijvoorbeeld de bout en moer met elkaar versmelten. Maar dit kan ook voorkomen bij het met de hand aandraaien van een verbinding. Het komt voornamelijk voor bij RVS bevestigingsmateriaal, maar bijvoorbeeld ook bij hydrauliekkoppelingen. Koudlas doet zich ook bij normaal koolstofstaal wel eens voor, maar niet in de mate zoals bij austenitisch roestvast staal.

Voorkomen

Koudlas kan op verschillende manieren worden voorkomen, bijvoorbeeld manueel monteren, smeermiddel gebruiken of verschillende kwaliteiten RVS voor moer en bout gebruiken. Geen van deze methodes neemt het probleem echter helemaal weg . Een vierde oplossing om koudlas te voorkomen is het aanbrengen van een zinklaag van 5 ... 7 μm op de RVS moeren. Het laagje zink zorgt dat de contactvlakken bij een verbinding uit twee verschillende materialen bestaan. Hiermee wordt het risico op vreten aanzienlijk verkleind. Een nadeel is wel dat de zinklaag niet goed samen gaat met aluminium, terwijl RVS vaak wordt gemonteerd in combinatie met aluminium. Een tweede nadeel kan zijn dat de moeren optisch niet van roestvast staal lijken te zijn; de moer met zinklaag zou teveel op een verzinkte moer lijken en dat kan vragen op roepen.

Polymeerbasis

RVNexus leunt op dezelfde achterliggende gedachte als die van het aanbrengen van een zinklaag: het verminderen van de kans op koudlas door contactvlakken uit verschillende materialen. Het is een coating op polymeerbasis die wordt aangebracht op moeren en borgmoeren. Het kan ook op de bouten worden aangebracht maar op de moeren alleen volstaat. Moeten bouten in tapgaten worden gedraaid dan kunnen bouten met coating worden gebruikt. Smeermiddelen zijn niet meer nodig. Volgens Kobout kunnen moeren en borgmoeren met RVNexus zonder smeermiddel probleemloos op beschadigde bouten worden gedraaid. Prettige bijkomstigheid is dat de coating niet gevoelig is voor ontvetters en beschermt tegen diverse chemicaliën als zuren, basen en oliën.

Praktijkervaring

Met de anti-koudlascoating is inmiddels al de nodige praktijkervaring opgedaan. Een van de toepassingen is die bij mangatdeksels op zeeschepen. Ook de spuiten van landbouw-spuitmachines worden voorzien van RVNexus-moeren. De machines sproeien vloeibare mest over het land en voorheen  werden de RVS moeren en borgmoeren ernstig aangetast door de vloeibare kunstmest.

http://www.kobout.nl/

http://www.rvnexus.nl/

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (20)

5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
19 april 2017 - Den Haag, World Forum
International Robotics Week
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden