MINDELHEIM (DUITSLAND), 25 januari 2016 12:13

Drone landt op rijdende auto (video)

DLR, het Duitse instituut voor lucht- en ruimtevaart, heeft een techniek ontwikkeld om een onbemande, autonome drone op een auto te laten landen. De stunt vindt plaats bij een snelheid van 75 kilometer per uur.

Met het systeem worden ook landingen bij matige weersomstandigheden, zoals hevige ruk- of zijwinden, mogelijk.

De techniek is ontwikkeld door een afdeling binnen DLR die verantwoordelijk is voor robotica en mechatronica. Hierdoor kan een vliegtuig met vaste vleugels autonoom landen op een bewegend voertuig op de grond.

De wetenschappers hebben een succesvolle test uitgevoerd met een 20 kilogram wegende drone op de luchthaven van Mindelheim-Mattsies in Beieren. Voor de test hadden de onderzoekers een speciaal platform bevestigd op de auto, voorzien van optische markeringen.

Het vliegtuig was in staat om met een foutmarge van 50 centimeter op het vier meter lange en vijf meter brede platform te landen. De landing werd vervolgens door de computer uitgevoerd.

Crisis

De techniek is ontwikkeld voor ultralichte vliegtuigen, die aangedreven worden op zonne-energie en vluchten maken in de stratosfeer. In het geval van een ramp kunnen dergelijke drones ingezet worden voor crisismanagement dankzij live rapportages, uitgevallen communicatie vervangen of data leveren op het gebied van klimaatverandering.

bron: DLR

Foto's:

Drone landt op rijdende auto (video)

Foto: DLR

© Aandrijvenenbesturen.nl