GDANSK, 21 december 2015 14:37

Drone-inspectie van scheepstankers (video)

DNV GL heeft recent een aantal tests gedaan met drones bij de romp-inspectie van twee schepen. Met drones kan de staat van moeilijk te bereiken structurele delen worden gecheckt zonder lastige constructies als steigers te hoeven bouwen.

Dankzij de inzet van drones kan scheepsinspectie veel sneller en kostenbesparend. Ook is het een veel veiliger methode voor de mensen die het inspectiewerk moeten uitvoeren.

“We keken naar manieren waarop we onze klanten konden helpen bij het versnellen van het keuringsproces,” aldus Cezary Galinski, manager bij DNV GL Maritime in Gdansk. “Drones met camera’s zijn nu veel makkelijker verkrijgbaar en betaalbaar. Door ze te gebruiken voor een eerste inspectie kunnen we snel plekken identificeren die nadere inspectie nodig hebben.”

Live to tablet

De videobeelden van de camera die aan de drone vastzit worden draadloos gestreamd naar een tablet. Eén inspecteur bedient de drone, terwijl zijn collega de videobeelden in real time bekijkt.

De videobeelden worden ook opgenomen voor latere inspectie en documentatie. Dankzij een krachtige koplamp is de drone in staat om video te schieten met een kwaliteit die toereikend is voor zo’n eerste inspectie. Als er schade wordt ontdekt, kan er altijd nog een nadere inspectie plaatsvinden.

Explosiegevaarlijk?

Galinski: “We gebruikten een aangepaste versie van een vrij verkrijgbare drone voor onze tests. Omdat er momenteel formeel gezien geen explosie-ongevaarlijke drones beschikbaar zijn maakten we vooraf een risicoanalyse.”

De volgende stap is om begin 2016 een andere drone te testen die meer gespecialiseerd is voor dit soort toepassingen. Ook werkt DNV GL aan het opzetten van richtlijnen voor het maken van drone-gebaseerde scheepsinspecties.

Foto's:

Drone-inspectie van scheepstankers (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl