UTRECHT, 19 november 2015 15:27

Vernuft en creativiteit op Constructeursdag

Afgelopen 10 november wist de jongste editie van de Constructeursdag bijna 200 bezoekers naar DeFabrique in Utrecht te lokken. Een dag die wederom in het teken stond van vernuft en creativiteit.

En uiteraard ook doorzettingsvermogen. Zo stortte dagvoorzitter Erik Tempelman een doos vol trekstaven leeg op het podium om even het doorzettingsvermogen van Jim Floor te illustreren. Jim onderzocht de treksterkte van FDM-geprint PLA. Een monnikenwerk, wat uiteindelijk beloond werd met solide resultaat.

Mijnenveger

De dag begon na de introductie van dagvoorzitter Tempelman al gelijk met vernuft en creativiteit. Massoud Hassani heeft zijn eerste idee van zijn Mine Kafon afstudeerproject aan de Design Academy flink opgewaardeerd. Massoud presenteerde vol trots de Mine Kafon Air, een systeem dat gebaseerd op een drone volledig autonoom laag over het terrein vliegt, de mijnen detecteert, in kaart brengt via een app en ze ook nog eens tot ontploffing kan brengen.

Bureau

Massoud’s idee moet uiteindelijk levens gaan redden en hetzelfde geldt voor de piepers van Han Toebast (designbureau VanBerlo). Deze piepers zijn geen aardappelen, maar de ‘pagers’ die door medisch personeel worden gebruikt. Toebast presenteerde de Atus Smartbadge. Deze moderne pieper kan via een speciaal ontwikkelde app in combinatie wordt gebruikt met je smartphone.

‘Cardiocomposieten’

Steve Levine, de project director van Dassault Simulia’s Living Heart project, was speciaal voor de Constructeursdag naar Nederland gekomen. De ontwikkeling van een natuurgetrouw simulatiemodel van een menselijk hart is al een prestatie van formaat. Daarvoor is alle over de wereld verspreide kennis over het menselijk hart samengebracht en is door onderzoekers, doktoren en engineers gewerkt aan het model. In een prachtige demo op de meegebrachte Zspace 3D-tablet kon menig bezoeker van de Constructeursdag zich vergapen aan deze simulatie-prestatie.

Storm

Dat een multidisciplinair team tot veel in staat mag worden geacht werd niet alleen door Steve bewezen. Ook Bas Verkaik wist dat als vertegenwoordiger van Storm Eindhoven treffend te illustreren. Het team heeft een elektrische motorfiets ontwikkeld waarmee ze op een duurzame manier in 80 dagen een rondje rond de wereld willen gaan afleggen. Verrassend aan de Storm motorfiets is de opbouw van het accupakket – 24 cartridges, elk binnen enkele minuten uit te wisselen. De motor beschikt over een piekvermogen van meer dan 100 pk en een koppel van 125 Nm. Voldoende om binnen 5 s tot 100 km/u te komen.

Zachte hand

TU Delft-onderzoeker Rob Scharff liet zien dat zijn 3D-geprinte zachte robothand je een hand kan geven en de handdruk – letterlijk – aanpast aan hoe stevig je zelf een hand geeft. Rob houdt zich bezig met onderzoek naar Soft Robotics – de toepassing van zachte materialen in robotica. Hij mikt daarbij op het 3D-printen van zachte (pneumatische) actuatoren en sensoren en baseert zich wat de werking betreft op de natuur. Denk aan de slurf van een olifant met de torsiespieren die voor een rotatie zorgen en een en de opzet met antagonisten zoals de mens die met biceps en triceps in de arm.

Toekomst

Als rode draad door het programma – soms op de achtergrond zoals bij Han Toebast dan weer op de voorgrond zoals bij Rob Scharff en Jim Floor – loopt toch de hele tijd dat 3D printen. Onherroepelijk zal dat in de toekomst zijn effect hebben op maakprocessen.

Maar zoals Lieven Grauls van Autodesk het stelde zijn er voor ‘The Future of Making Things’ nog verschillende andere minstens net zo belangrijke invloeden. Wat te denken van de sociale en mobiele component die ook al een paar aardige nieuwe bedrijven en businessmodellen hebben opgeleverd: Uber heeft als ’s werelds grootste taxibedrijf geen taxi’s in bezit en AirBnB heeft geen eigen vastgoed.

Bovendien kan je lokaal in een FabLab, Makerspace of hoe het ook mag weten een prototype laten maken. Dankzij dergelijke en andere ‘open source’-initiatieven komt het maken van dingen voor iedereen heel dichtbij.

En als je het dan over dingen hebt – dankzij het ‘Internet of Things’ en de ‘Cloud’ krijgen producten een eigen intelligentie. Ze reageren op hun omgeving en leren van de interactie met de gebruiker. Die gebruiker wil of hoeft misschien in de toekomst wel helemaal de eigenaar van dat product niet meer te zijn – analoog aan Uber en AirBnB. Stof voldoende voor nog vele volgende Constructeursdagen.

Voor een uitgebreide versie van dit verslag, lees de volgende editie van Constructeur. Voor een hele verzameling aan foto's van deze dag (51 stuks), klik je op de afbeelding bovenaan dit artikel.

 

(Fotografie: Nathan Strik)

Foto's:

Foto 1

Plaats van handeling: De Fabrique te Utrecht.

Foto 2

Dagvoorzitter Erik Tempelman warmt het publiek alvast op.

Foto 3

Erik Tempelman (TU Delft)

Foto 4

Massoud Hassani (Hassani Design)

Foto 5

Massoud Hassani (Hassani Design)

Foto 6

Massoud Hassani (Hassani Design)

Foto 7

Massoud Hassani (Hassani Design)

Foto 8

Massoud Hassani (Hassani Design)

Foto 9

Han Toebast (VanBerlo)

Foto 10

Han Toebast (VanBerlo)

Foto 11

Han Toebast (VanBerlo)

Foto 12

Niet alleen de techniek werd goed gesmeerd.

Foto 13

De innovatiemarkt. Techniek, eten, drinken... the works!

Foto 14

Verschillende standhouders presenteerden hun innovaties aan het aanwezige publiek.

Foto 15

Steve Levine demonstreert zijn 'Living Heart' via de Zspace-tablet.

Foto 16

De Zspace-tablet, met de 3D-demo van het Living Heart-model.

Foto 17

Innovatiemarkt Constructeursdag 2015

Foto 18

Innovatiemarkt Constructeursdag 2015

Foto 19

Innovatiemarkt Constructeursdag 2015

Foto 20

De Storm motorfiets was er ook. Volgend jaar op wereldreis, maar nu stond 'ie in Utrecht.

Foto 21

Foto 22

Bas Verkaik vertelt over Storm Eindhoven.

Foto 23

Bas Verkaik vertelt over Storm Eindhoven.

Foto 24

Steve Levine (Dassault Systèmes)

Foto 25

Steve Levine (Dassault Systèmes)

Foto 26

Steve Levine (Dassault Systèmes)

Foto 27

Rond de Zspace-tablet was het in de pauzes dringen geblazen.

Foto 28

Marcel Hartgerink (Wibu-Systems)

Foto 29

Foto 30

Marcel Hartgerink (Wibu-Systems)

Foto 31

Foto 32

Siego de Sitter (B/E Aerospace / Craft Lean Management)

Foto 33

Siego de Sitter (B/E Aerospace / Craft Lean Management)

Foto 34

Siego de Sitter (B/E Aerospace / Craft Lean Management)

Foto 35

De innovatiemarkt

Foto 36

Erik Tempelman geeft de zachte robothand een stevige handdruk. Rechts op de foto Rob Scharff van TU Delft.

Foto 37

Erik Tempelman geeft de zachte robothand een stevige handdruk.

Foto 38

Rob Scharff (TU Delft)

Foto 39

Rob Scharff (TU Delft)

Foto 40

Rob Scharff (TU Delft)

Foto 41

Rob Scharff (TU Delft)

Foto 42

De innovatiemarkt. Met de 3D-printer die aan het eind van de dag werd verloot.

Foto 43

Lieven Grauls (Autodesk)

Foto 44

Lieven Grauls (Autodesk)

Foto 45

Lieven Grauls (Autodesk)

Foto 46

Lieven Grauls (Autodesk)

Foto 47

Dagvoorzitter Erik Tempelman (links) schudt de doos met 3D-geprinte trekstaven leeg die Jim Floor (rechts) heeft gebruikt bij zijn onderzoek.

Foto 49

De honderden 3D-geprinte trekstaven die Jim Floor (TU Delft) heeft gebruikt bij zijn onderzoek.

Foto 50

Jim Floor (TU Delft)

Foto 51

Aan het eind van de dag was het tijd om de gelukkige winnaar van de Ultimaker 2 3D-printer te trekken.

Foto 52

Rien Geerts won de Ultimaker 2, die beschikbaar was gesteld door RS Components.

© Aandrijvenenbesturen.nl