Laatste nieuws:

KROMMENIE, 19 november 2015 12:31

Solaroad brengt 9800 kWh op in eerste jaar

Zonnefietspad Solaroad in Krommenie bestaat deze maand één jaar. In dat eerste jaar is 9800 kWh energie opgewekt: genoeg om drie huishoudens van elektriciteit te voorzien. Dat is conform de (in mei naar boven bijgestelde) verwachtingen.

'
1/1

Het pad is met gebruikmaking van de opgedane ervaring ook voorzien van een verbeterde coating. Het consortium, bestaande uit de Provincie Noord-Holland, TNO, Imtech Traffic&Infra en Ooms Civiel, kijkt dan ook terug op een geslaagd eerste jaar van de pilotfase.

Nederland 14% duurzame energie in 2020

“In 2020 wil Nederland 14% duurzame energie opwekken. Proeftuinen als Solaroad zijn essentieel om deze ambitie te helpen realiseren. Komend jaar blijven wij Solaroad ontwikkelen in de hoop dat het uiteindelijk een levensvatbaar product wordt voor een toepassing op meer type wegen", aldus Elisabeth Post, gedeputeerde Verkeer en Vervoer voor Noord-Holland.

Testfase

De pilotfase van Solaroad beslaat drie jaar waarin diverse metingen en tests worden uitgevoerd. Naast de positieve resultaten met betrekking tot de energieopbrengst is in dit eerste jaar ook gebleken dat de elementen zich goed gedragen. Ook de gebruikerservaringen zijn positief: in het eerste jaar reden er 300.000 fietsers en brommers over het pad waarbij zich geen problemen hebben voorgedaan.

Alleen de lichtdoorlatende coating bleek nog niet optimaal te zijn. Afgelopen winter bleek een deel van de coating los te raken door krimp van het materiaal. Er werd in samenwerking met de Vlaq groep een verbeterde coating ontwikkeld die inmiddels is aangebracht.

Van living lab naar vervolgproject

Deze verbetering en de testresultaten zijn belangrijk voor de doorontwikkeling van Solaroad. Volgend jaar wordt volgens plan in Krommenie een volgende 20 meter aangelegd van een geoptimaliseerde versie van Solaroad waarmee verder getest wordt.

Er is wereldwijd veel belangstelling voor Solaroad in Krommenie, afgelopen jaar zijn een aantal buitenlandse politieke delegaties en vele journalisten langs geweest. Een en ander heeft geleid tot een vijftal potentiële vervolgprojecten, waarvan drie in Nederland en twee in het buitenland. RTLZ Toekomstmakers plaatste Solaroad bovendien in de Top 100 van meest innovatieve projecten van Nederland.

Solaroad

Solaroad bestaat uit een fietspad van betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte, met een stroeve, transparante coating. De zonnestroom uit de weg wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en kan toegepast worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en (op termijn) elektrische auto’s die er overheen rijden.

Dit proeftracé van Solaroad werd vorig jaar op 12 november 2014 door minister Kamp van Economische Zaken en gedeputeerde Elisabeth Post van de Provincie Noord-Holland geopend. Het pad ligt in Krommenie, langs de N203.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden