Laatste nieuws:

BALLUM, 2 september 2015 21:15

Ameland in 2020 energieneutraal dank zij nieuw zonnepark

In september begint de bouw van het grootste zonnepark van Nederland op Ameland. Dat maakte mede-initiatiefnemer Eneco vorige week bekend. Het Zonnepark Ameland, dat wordt gebouwd op het vliegveld Ballum, krijgt 23 000 zonnepanelen. Die leveren samen een maximaal vermogen van 6 megawatt. Dat is voldoende voor de ruim 1500 huishoudens op het eiland.

Vliegveld Ballum, de locatie van het nieuwe Zonnepark Ameland '
Vliegveld Ballum, de locatie van het nieuwe Zonnepark Ameland
1/1
Ameland heeft al sinds enkele jaren het voornemen om volledig energieneutraal te zijn in 2020. Voor Zonnepark Ameland werkt Eneco samen met de gemeente Ameland en de Amelander Energie Coöperatie AEC. Het ministerie van Economische Zaken kende aan het project een subsidie toe tot een maximum van € 7,7 miljoen. Ook het Waddenfonds, de Provincie Friesland en de landelijke regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) dragen bij aan de bouw.

Eneco leverde ook de directeur voor het zonnepark, in de persoon van Michiel van Beek. Hij is werkzaam bij de Eneco-tak Solar, Bio en Hydro, die actief is in de bouw van duurzame energieprojecten waaronder zonneparken en biomassacentrales (daarvan staat er een in Delfzijl). Michiel van Beek is aangesteld omdat hij als ontwikkelaar van dit park al intensief betrokken is en het de komende maanden voornamelijk een bouwproject is. Zijn aanstelling is om die reden ook van tijdelijke aard: zodra het park gebouwd is treedt hij af als directeur en kiezen de aandeelhouders eventueel zijn opvolger.

Ondanks zijn werk voor Eneco is Van Beek aangesteld als onafhankelijk bestuurder met de opdracht de belangen van de drie aandeelhouders op gelijke voet te behartigen. Hij praat de vertegenwoordigers van de gemeente, AEC en Eneco regelmatig bij over de projectvoortgang.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden