CAMBRIDGE, MASSACHUSETTS (VS), 17 augustus 2015 11:59

Samenwerkende robots bezorgen medicijnen, voorraden en zelfs drankjes (video)

Als bedrijven als Amazon en Google hun zin krijgen, zullen er binnenkort robots zijn die voorraden vanuit de lucht droppen, Maar is onze software al klaar om in de ‘real world' goederen te verplaatsen en af te leveren?

Deze vraag wordt al jarenlang onderzocht door wetenschappers van het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (Csail) van MIT. Zij werken aan scenario's voor diverse domeinen, van de fabrieksvloer tot drone-bezorging.

Op de onlangs gehouden Robotics Science and Systems (RSS) conferentie presenteerde een team van Csail een nieuw systeem met drie robots die kunnen samenwerken om voorwerpen snel en nauwkeurig af te leveren in - misschien het belangrijkst - onvoorspelbare omgevingen. Volgens het team kunnen hun modellen geschikt worden gemaakt voor een diversiteit aan toepassingen, waaronder ziekenhuizen, rampgebieden en zelfs cafés en bars.

Om hun aanpak te demonstreren bouwden de researchers hun lab om in een kleine bar met een PR2 robot als barkeeper en twee Turtlebot robots op vier wielen die alle kamers langs gaan om bij de daar aanwezige mensen de bestellingen op te nemen. De Turtlebots ‘bespreken' dan welke bestellingen in welke kamers het efficiëntst kunnen worden afgeleverd en waar ze naar toe kunnen om nieuwe bestellingen op te nemen. Daarvoor gebruikt het team state-of-the-art planning algoritmes, waarmee groepen robots taken kunnen uitvoeren op basis van een summiere beschrijving van het probleem dat moet worden opgelost.

De mens biedt één zekerheid: onzekerheid

Een van de uitdagingen bij het laten samenwerken van robots is het feit dat de menselijke omgeving vol zit met onzekerheden. De robots krijgen te maken met drie soorten onzekerheid, veroorzaakt door sensoren, taakuitvoering en communicatie.

"Elke sensor van de robot krijgt minder-dan-perfecte informatie over de locatie en status van zichzelf en de dingen rondom hem", zegt onderzoeker prof. Chris Amato. "En wat de taakuitvoering betreft: een robot kan dingen laten vallen als hij probeert ze op te pakken of het navigeren kan langer duren dan verwacht. Bovendien zijn robots vaak niet in staat om met elkaar te communiceren ofwel door ruis in de communicatie ofwel doordat ze buiten elkaars bereik zijn gekomen."

Deze onzekerheden waren ook herkenbaar in de eerste resultaten van het team. Zo kon de barkeeper-robot maar één ober-robot tegelijk bedienen en de robots konden alleen maar communiceren als ze heel dicht bij elkaar waren. Zulke communicatieproblemen zijn voor risicovol in rampgebieden of op het slagveld.

"Door deze beperkingen weten de robots niet wat de andere robots doen of welke bestellingen er zijn", aldus student en mede-onderzoeker Ariel Anders. "Dat dwingt ons om te werken aan complexere planning-algoritmen waarmee robots op een hoger niveau kunnen redeneren en overleggen over hun locatie, status en gedrag."

Micro meer macro maken

Het lukte de onderzoekers uiteindelijk om de eerste plannings-aanpak te ontwikkelen waarmee ze geoptimaliseerde oplossingen voor de drie typen onzekerheden konden demonstreren.

Hun belangrijkste inzicht was, dat ze de robots zo moesten programmeren dat die op dezelfde manier als mensen naar hun taken zouden kijken. Mensen hoeven niet na te denken over elke voetstap die ze zetten; door ervaring worden dergelijke acties een tweede natuur. Met deze gedachte in het achterhoofd programmeerde het team de robots om serie ‘macro-acties' uit te voeren die elke diverse stappen omvatten.

Als bijvoorbeeld de ober-robot zich verplaatst van een kamer naar de bar, moet hij voorbereid zijn op diverse mogelijke situaties. De barkeeper zou net een andere robot kunnen helpen, hij kan nog niet klaar zijn om te helpen, of hij kan helemaal niet worden waargenomen.

"Je wilt tegen slechts één robot willen zeggen dat hij naar de eerste kamer gaat en tegen een andere om de drankjes te halen, zonder dat ze beide alle stappen van het hele proces moeten doorlopen", zegt Anders. "Onze methode heeft dat niveau van flexibiliteit".

 

http://www.roboticsproceedings.org/rss11/p07.pdf

bron: MIT Csail

Foto's:

csail

'Beer-bots' werken effectief samen.

© Aandrijvenenbesturen.nl