Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 6 juli 2015 09:23

Solar Team Eindhoven onthult nieuwe ‘energie-positieve’ zonneauto

Het Solar Team Eindhoven van de TU/e heeft vandaag haar nieuwe zonneauto gepresenteerd. ‘Stella Lux’ is een intelligente gezinsauto op zonne-energie die meer energie oplevert dan dat deze verbruikt.

De Stella Lux, van Solar Team Eindhoven (Foto: Bart van Overbeeke)'
De Stella Lux, van Solar Team Eindhoven (Foto: Bart van Overbeeke)
1/1

De Lux kent een actieradius van tenminste 1.000 kilometer in Nederland, heeft plaats voor vier personen en is uitgerust met een speciaal ontworpen navigatiesysteem. Met deze auto gaat het team 18 oktober 2015 van start in de Cruiser klasse van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Een auto die energie oplevert

Solar Team Eindhoven heeft zich als doel gesteld om de auto van de toekomst te ontwikkelen. Door aerodynamisch design te combineren met lichtgewicht materialen als carbon en aluminium, hebben de Eindhovense studenten dit jaar opnieuw een bijzonder zuinige auto ontworpen.

Stella Lux haalt op een zonnige dag in Nederland een range van 1.000 kilometer. Per saldo levert deze auto dus meer energie op dan ze gebruikt en is daarmee ‘energiepositief’. Het energie-overschot kan aan het elektriciteitsnet geleverd worden en zou daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van maatschappelijke problemen op het gebied van energiegebruik.

Gezinsauto

Het studententeam neemt dit jaar wederom deel aan de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Deze wedstrijd voor zonneauto’s, met een afstand van 3.000 kilometer, gaat dwars door de outback van Darwin naar Adelaide. Het Eindhovense team rijdt in de ‘Cruiser Class’, een klasse voor gezinsauto’s. Hierin ligt de nadruk op een praktische en gebruiksvriendelijke zonneauto in plaats van enkel een snelle auto.

In 2013 won het team de titel in de Cruiser Class met zijn eerste auto Stella. Dit jaar weegt het aspect snelheid zwaarder in de beoordeling dan in 2013. Het team was daarom verleid om een lichtere auto te maken, met minder zitplaatsen. Toch koos het team opnieuw voor een volwaardige gezinsauto. “Met de keuze om de vierpersoons auto op zonne-energie te verbeteren, willen we wederom winnen én bewijzen dat deze energie-positieve gezinsauto een realistisch toekomstscenario is.” aldus Tom Selten, Team Manager van Solar Team Eindhoven.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden