UTRECHT, 15 juni 2015 11:29

Inspectie SZW wil risico-inventarisatie door bedrijven

In de Week van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), van 15 tot en met 19 juni, ontvangen 1.000 kleine bedrijven en instanties een brief van de Inspectie SZW. Hierin wordt hen gevraagd de RI&E (Risico-inventarisatie en Evaluatie) inclusief het bijbehorende Plan van Aanpak op te sturen. Ook wordt gevraagd naar de aanwezigheid van een preventiemedewerker in het bedrijf.

Met deze schriftelijke inspectieactie vraagt de Inspectie aandacht voor de naleving van deze wettelijke verplichtingen op het terrein van Arbozorg. De actie vindt plaats bij bedrijven en instellingen in de sectoren die het slechtst scoren op naleving van deze verplichtingen. Daarnaast gaat de Inspectie enkele honderden bedrijven telefonisch benaderen met dezelfde vragen.

Waarschuwing en inspectie

Bedrijven die geen, of geen goede RI&E met bijbehorend Plan van Aanpak opsturen, krijgen een waarschuwingsbrief. Ook worden deze bedrijven geselecteerd voor een inspectiebezoek in 2016. De RI&E vormt de basis voor gezond en veilig werken op de werkvloer. Met dit document kan een bedrijf of instelling laten zien hoe zij hier in de praktijk invulling aan geeft. Iedere werkgever is verplicht een RI&E op te stellen.

E-publicatie

In dezelfde week lanceert de Inspectie een e-publicatie, getiteld ‘Gezond en veilig werken. Hoe doet ú dat?’ De e-publicatie geeft praktische suggesties om met ‘Preventie in 3 stappen’ aan de slag te gaan in kleine, middelgrote en grote organisaties. Van elk type organisatie is een inspirerend praktijkfilmpje gemaakt.

Daarnaast biedt de zelfinspectietool ‘Arbo op orde!’ een checklist voor het maken en actueel houden van een RI&E met Plan van Aanpak.

Met deze acties wil de Inspectie SZW arbozorg onder de aandacht te brengen bij bedrijven en instellingen. Een goede arbozorg op de werkvloer houdt de werkomgeving gezond en veilig.

De Inspectie is supporter van de Week van de RI&E, een initiatief van het Steunpunt RI&E.

Foto's:

Inspectie SZW wil risico-inventarisatie door bedrijven

© Aandrijvenenbesturen.nl