Laatste nieuws:

SEATTLE, WASHINGTON (VS), 4 juni 2015 12:02

Amazon kroont koning der warenhuisrobots (video)

Bij een warenhuisrobot-uitdaging werd door Amazon uit 27 deelnemers een winnaar gekozen. Met zestig punten voorsprong kwam Team RBO van de Technische Universiteit van Berlijn als beste uit de bus.

De robot van Team RBO'
De robot van Team RBO
1/1

Een aantal maanden geleden daagde online warenhuisgigant Amazon bedrijven en instellingen uit om een machine te bouwen die de juiste artikelen van volle warenhuisplanken kan pakken.

De test werd uitgevoerd tijdens IEEE's International Conference on Robotics and Automation in Seatlle in Amerika. Deelnemende teams moesten van een standaardplank verschillende items pakken, waaronder een rubber eendje, een pakje Oreo-koekjes, allerlei hondenspeeltjes en een paperback boek.

Uiteenlopende technieken

De teams die deelnamen aan de test gebruikten een breed scala aan technologieën. Denk hierbij aan LIDAR-lasers, drievingerige robothanden, meetlinten die als tong-achtige grijpers dienden en verschillende zuig-mechanismen. De jury kende punten toe voor het foutloos pakken van een artikel en trok punten af wanneer een artikel viel, beschadigd werd of als iets op de verkeerde plaats werd bezorgd.

Winnende team

Team RBO gebruikte twee hoofdcomponenten in hun ontwerp. Een WAM-arm van Barrett Technologies, die bevestigd was bovenop een XR4000 mobiele basiseenheid die door een professor van de Berlijnse universiteit uit Amerika geïmporteerd werd. Dankzij de omnidirectionele basiseenheid werd de werkruimte van de robot vergroot, omdat de arm zo gemakkelijk in de ideale positie bewogen kon worden.

De arm zelf benaderd de handigheid van een menselijk ledemaat zeer dicht. Met zeven bewegingsrichtingen kan het dingen oppakken dankzij een zuignap met vacuüm-techniek, die zich aanpast aan de vorm van verschillende objecten. Het team heeft ook een aantal sensoren in de robot zitten die oa. helpen met objectherkenning, positiebepaling en een krachtmeter die ervoor moet zorgen dat objecten niet te hard worden vastgepakt.

Prijs

Team RBO won de uitdaging (en 20.000 dollar) door in totaal 148 punten te scoren. Binnen een periode van 20 minuten kon de robot tien van de twaalf testobjecten met succes bezorgen.

De robot had wel wat moeite met reflectieve objecten en kleine spullen. Met een potloodhouder had de robot van Team RBO de meeste moeite, dit vanwege de open metalen gaasstructuur van dit object. De zuignap had begrijpelijkerwijs moeite met deze open structuur. De tweede plaats was voor het team van MIT (Massachusetts Institute of Technology), die 88 punten in de wacht sleepte.

Voordat dit soort robots een menselijke werknemer gaan vervangen zijn we wel een paar jaar verder. De robots waren namelijk allemaal vele malen trager dan een mens. Uiteindelijk zullen meer van dit soort uitdagingen en verder onderzoek naar de ideale elektronische 'orderpicker' ongetwijfeld steeds meer vooruitgang boeken.

bron: Engadget

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden