Laatste nieuws:

GRAZ, OOSTENRIJK, 21 mei 2015 13:56

Zwerm van kleine robot-onderzeeërs (video’s)

Het CoCoRo (Collective Cognitive Robotics) project heeft een zwerm van veertig kleine onderwaterrobots gemaakt. Elke robot is geheel autonoom, terwijl de zwerm als geheel taken kan uitvoeren.

'
1/1

Het CoCoRo-project is gesponsord door de Europese Commissie en de medewerkers aan dit project werken al sinds 2011 met autonome onderwatervaartuigen (AUV’s). Het project wordt geleid door wetenschappers van de Karl-Franzens-Universität Graz in Oostenrijk.

Jeff en Lily

De zwerm bestaat uit twintig ‘Jeff’-robots en twintig ‘Lily’-robots. Jeff is een langwerpige onderwaterrobot, die zeer wendbaar is en maar liefst tegen stromingen van één meter per seconde kan inzwemmen. De Lily-robots zijn rond van vorm en zwemmen minder snel. De Lily’s blijven wat hoger in het water zwemmen en zorgen voor de communicatie tussen de Jeff-robots, het basisstation en de buitenwereld.

AUV’s

Elke AUV is in staat om geheel zelfstandig te opereren. Kleine groepen kunnen data met elkaar delen. De verzamelde data wordt door de hele zwerm weer gebruikt om beslissingen te nemen.

De voordelen zijn hetzelfde als bij enige andere robotzwerm: veelzijdigheid, aanpassingsvermogen en niet gevoelig voor fouten van één individuele robot. Je zou een aantal Jeff’en en Lily’s kunnen verliezen en de missie zou nog steeds door kunnen gaan.

Afkijken van moeder natuur

De zwermalgoritmen van de robots is ‘afgekeken’ van bestaande zwermen in de natuur. Bewegingen van vissen, vogels, insecten en zelfs eencellige organismen lagen aan de basis van de bewegingen die de robots maken.

Toepassingsgebied

Een mogelijk toepassingsgebied voor de robots is het zoeken naar objecten onder water. Zo kunnen de Jeff-robots zich verspreiden over een gebied om een doelwit te zoeken, elkaar een signaal sturen zodra het gevonden is en de Lily-robots contact laten leggen met de buitenwereld.

bron: Karl-Franzens-Universität Graz

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden