CORVALLIS, OREGON (VS), 11 mei 2015 13:29

Atrias-robot maakt ommetje door het park (video)

Het Dynamic Robotics Laboratory van Oregon State University (OSU) heeft een tweepotige robot gebouwd. De robot is ‘Atrias’ gedoopt en maakte een ontspannen wandeling door het park.

De test in het park is een belangrijke. Op zulk oneven terrein lopen is voor een tweepotige robot namelijk een soort eindexamen. Gelukkig doorstond de elektronische tweepoter de test met glans. Zelfs wisselen tussen gras en asfalt was geen probleem en ook bekogelen van Atrias met ballen kon de robot niet ten val brengen.

Stabiel

Tijdens hevige verstoringen verliest de robot wel zijn balans, maar toch levert de machine een indrukwekkende prestatie, vooral gezien het feit dat de robot zonder externe stroomvoorziening of ondersteuning kan lopen (de constructie in de video levert enkel ondersteuning als de robot struikelt).

Stroomvoorziening

Volgens het Atrias-team verbruiken tweepotige robots zestien keer meer energie om te lopen dan mensen. Daarom is Atrias ontworpen met een hoog rendement als eis. De koolstofvezel-poten van de robot gebruiken een aantal pees-achtige veren voor ophanging en energie-opslag. Hierdoor wordt energie van het neerzetten van de poten geabsorbeerd en hergebruikt om de poten weer op te tillen.

Volgens een bericht van OSU heeft Atrias zes elektromotoren aan boord, die van stroom worden voorzien door een lithium-polymeer-accu ter grootte van een tweeliterpak melk. Behoorlijk wat kleiner dan de accu’s van enkele andere mobiele robots.

bron: Singularity Hub

Foto's:

Atrias-robot maakt ommetje door het park (video)

De Atrias tijdens zijn wandeling.

© Aandrijvenenbesturen.nl