Laatste nieuws:

SOESTERBERG, 7 mei 2015 11:22

Op weg naar 1.000 euro-robots

De kosten verlagen en de techniek verbeteren: dat is de belofte van kunststofspecialist Igus. Op het gebied van robotica heeft Igus nu een nieuwe stap in deze richting gedaan. Op de Hannover Messe liet het Keulse bedrijf de volgende generatie zien van robolink D, een rechtstreeks aangedreven scharnierarm van kunststof en aluminium, waarmee een 4-assige robot vanaf 1.500 euro gebouwd kan worden.

Als losse componenten of als compleet systeem: met de nieuwe generatie Robolink D kan een 4-assige robot vanaf 1.500 euro goedkoop worden gerealiseerd. (bron: Igus)'
Als losse componenten of als compleet systeem: met de nieuwe generatie Robolink D kan een 4-assige robot vanaf 1.500 euro goedkoop worden gerealiseerd. (bron: Igus)
1/1

Igus heeft het afgelopen jaar zijn productreeks Robolink D geïntroduceerd. Bij dit systeem wordt een robolink-scharnierarm rechtstreeks met een motor direct op de as aangedreven. Robolink D gebruikt daarbij het in een kunststof behuizing gemonteerde smeringsvrije PRT-polymeren-rondetafellager van Igus. Dit is nu ook verkrijgbaar in een volledig kunststoffen versie.

Het lager wordt aangedreven door een wormwielaandrijving en optioneel met de Igus-stappenmotoren Nema 17 of 23. De Robolink D-scharnieren zijn verkrijgbaar in drie formaten en kunnen met verbindingselementen van kunststof of van aluminium op de scharnierarmen van één tot vier assen naar believen worden gecombineerd.

“Met de modulaire combinatie van robolink-scharnierarm, motor en aandrijving ontstaat een individueel configureerbaar roboticasysteem”, legt Martin Raak, productmanager Robolink, uit. “De bouwdoos is licht en zeer flexibel en daardoor interessant voor zowel robotfabrikanten en machine- en installatiebouwers als voor systeemintegratoren en automatiseerders in alle branches, van automobielproductie tot medicijnentechniek. Vooral ook als het om samenwerking tussen mens en machine gaat.”

Robotica vanaf 1.500 euro

Door de vooruitgang in ontwikkeling en fabricage is het nu mogelijk om, afhankelijk van aantal stuks, uitrusting en draagvermogen, met Robolink D een 4-assige robot te ontwikkelen voor 1.500 tot 2.500 euro. Daarbij zijn motoren en bijpassende kabels inbegrepen.

Zowel de individuele componenten als een kant-en-klaar systeem inclusief bouwplaat zijn te bestellen. Het draagvermogen loopt tot 4 kg, en dat bij een eigen gewicht van slechts 5 tot 8 kg. De motoren zijn regelbaar met optionele in de handel verkrijgbare besturingsmodules.

“In de toekomst is ook een goedkope en eenvoudige motorbesturing via een webbrowser denkbaar, zoals Igus nu voor het eerst voor alle Drylin e-lineaire assen laat zien op de beurs van Hannover”, aldus Raak. Deze oplossing is compatibel met veel industriële besturingen via CANopen en digitale in- en uitgangen. Raak vervolgt: “Onze doelstelling is om door voortdurende verdere ontwikkeling van de Robolink D-bouwdoos de kosten zo ver te verlagen dat in de nabije toekomst de constructie van een 4-assige robot vanaf 1.000 euro mogelijk wordt.”

bron: Igus

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden