'S-HERTOGENBOSCH, 9 april 2015 10:35

Mocon 2015: Technische ontwikkelingen in de zorg

In de zorg veroveren sociale robots langzaam een vaste plaats om vervolgens over een niet al te lange tijd onmisbaar te zijn. Op 22 & 23 april a.s. komen in de kennistheaters op Mocon seminars aan bod over het therapeutisch inzetten van service robots, het 3d printen van metalen implantaten en de belangrijkste vraag: hoe ver staan we en hoe zal de exponentiële technologie de robot in deze sector naar het volgende niveau brengen?

Andere thema’s op de beursvloer zijn voeding & agri, verpakken en logistiek , waarbij kruisbestuiving genereren tussen de verschillende sectoren de rode draad is. Juist door bezoekers vanuit een andere sector naar hun eigen business te laten kijken en tot verrassende inzichten te laten komen, vinden zij in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch wellicht de oplossing waar ze bewust of onbewust naar op zoek zijn.

Motion, emotion & body language

Marcel Heerink van Windesheim Flevoland: “We zien service robots al af en toe wat klusjes doen, al is dat voorlopig vooral op een vermakelijke manier, maar therapeutisch in te zetten robots worden ook steeds meer betaalbaar en bruikbaarder.” Een serieuze zaak, want het vertelt ons iets bijzonders, namelijk iets over emoties en affectiviteit. Deze sessie gaat over de vele mogelijkheden die er zijn, maar ook over de uitdagingen.

3D printen van metalen implantaten

Direct Metal Printing (DMP) is een additieve maaktechniek die elke gewenste geometrie 3D print door metaalpoeder laag voor laag te versmelten. De voordelen van deze technologie zijn o.a.: ontwerpvrijheid, lage ontwikkelingskosten, korte doorlooptijd, serieel personaliseren en milieuvriendelijkheid. Deze voordelen zorgen ervoor dat de DMP technologie in diverse toepassingen en sectoren worden gebruikt, zoals in de industrie (precisiemechanica, procesindustrie, lucht- en ruimtevaart, zeevaart), tandheelkunde en medische wereld.

In deze sessie gaat Ruben Wauthle van 3D Systems Layerwise in op hoe vooral de medische sectoren profiteren van de productie van kleine tot middelgrote implantaten met complexe vormen. Denk aan craniomaxillofaciaal, traumafixatie, gewrichtsprothesen, ruggengraa timplantaten, beenderschroeven en orthopedische implantaten geproduceerd met biocompatibele metalen legeringen.

Robots nu en in de toekomst

Technologie verandert de wereld sneller dan alle andere ontwikkelingen. In robots komen veel technologieën samen en robots prikkelen onze gedachten. Gaan ze echt voor ons zorgen? Zijn ze in 2030 betere voetballers dan wij?

Deze sessie, onder leiding van Tom Ederveen van Robots.nu, richt zich op robots in ons dagelijks leven en in de zorg. Hoe ver staan we nu en hoe zal exponentiële technologie de robot naar het volgende niveau brengen? Want hoe leuk en menselijk robots er ook uitzien; ze blijven het resultaat van software en technologie.

Eerste humanoïde robot in de wereld

Zora , de zorgrobot , is de eerste humanoïde robot ter wereld die ingezet wordt voor revalidatie, valdetectie en animatie van senioren. Momenteel is Zora al actief in 55 instellingen in België, Nederland en Frankrijk. Zora beschikt over sensoren, een stemsynthesizer, speakers en een ingebouwde camera. Hiermee kunnen therapeuten onder meer uitgevoerde oefeningen registreren en per patiënt de intensiteit van de training vastleggen in een logboek.

Bij ouderen helpt Zora mee bij revalidatie en bewegingsoefeningen. Daarnaast wordt Zora ingezet bij revaliderende kinderen en bij kinderen die net even iets meer aandacht nodig hebben. Denk aan speelse educatieve of gedragssturende applicaties . Zora is dan ook een interactieve aanvulling voor de zorgverleners en op het zorgmateriaal dat vandaag al dagelijks wordt ingezet.

Doordat Zora autonoom kan beslissen en reageren, zal de patiënt beter, vlugger en persoonlijkere zorg of hulp krijgen. Bovendien beschikt deze humanoïde zorgrobot ook nog eens over een hoge aaibaarheidsfactor. Tommy Deblieck van QB M T vertelt er alles over tijdens dit seminar.

MOCON 2015 website

Foto's:

Zora de zorgrobot

Zora, de zorgrobot.

© Aandrijvenenbesturen.nl