Laatste nieuws:

EINDHOVEN / SITTARD-GELEEN, 12 januari 2015 09:34

Flowid plaatst proeffabriek op Chemelot

TU/e-spinoff Flowid plaatst een kleinschalige fabriek op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Het bedrijf gaat daar de gepatenteerde spinning disc-technologie opschalen van het laboratorium naar een industriële omgeving, op commerciële schaal. Dit betreft een nieuw type chemische reactor, dat niet alleen veel kleiner is dan conventionele reactors, maar ook veel veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker. De fabriek moet eind 2015 klaar zijn.

Flowid-directeur Jeoffrey van den Berg met een productie-unit met spinning-disctechnologie. (foto: Bart van Overbeeke) '
Flowid-directeur Jeoffrey van den Berg met een productie-unit met spinning-disctechnologie. (foto: Bart van Overbeeke)
1/1

De technologie, waarvoor Flowid onlangs de Herman Wijffels Innovatieprijs kreeg, heeft grote potentie, en kan leiden tot belangrijke werkgelegenheid en omzet bij toeleverende industrie. De markt waarop Flowid zich richt is honderden miljoenen euro's groot.

Bij het realiseren van de fabriek werkt Flowid samen met de TU/e, waar de technologie werd ontwikkeld, en met Brightlands Chemelot Campus, waar de nodige voorzieningen voor dergelijke fabrieken aanwezig zijn.

Met dit zogenoemde "Spin-in" project is 1,7 miljoen euro gemoeid, waarvan ruim 700.000 euro subsidie uit het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid). Het project wordt met OP-Zuid subsidie gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de rijksoverheid, omdat het gericht is op het verder ontwikkelen en naar de markt brengen van een nieuwe procestechnologie.

Gedeputeerde Twan Beurskens (Economische Zaken, Provincie Limburg) is verheugd met de komst van Flowid: "Een aanwinst voor de Brightlands Chemelot Campus, en voor de Limburgse economie. Je ziet dat nieuwe bedrijven steeds meer gebruik maken van de bij kennisinstellingen als de TU/e aanwezig kennis, en dat ze daarbij ook de Europese subsidieprogramma's weten te vinden. De Limburgse campussen vormen het kristallisatiepunt van deze innovatieve ontwikkelingen. Flowid is een fraaie versterking van onze kenniseconomie."

Spinning disc-technologie

In een spinning disc-reactor worden verschillende vloeistoffen van bovenaf op horizontaal geplaatste schijven gedoseerd. De schijven, ongeveer zo groot als een cd, draaien snel rond in een nauw aansluitende behuizing. Door de centrifugale krachten mengen de stoffen terwijl ze langs de draaiende schijven worden gepompt. De stoffen gaan onder goed controleerbare omstandigheden een chemische reactie aan en het ontstane product wordt afgevangen.

Voor een animatievideo van de technologie, kijk hier: http://www.flowid.nl/documents/ReactorMP4.mp4

De spinning disc-technologie onderscheidt zich van gangbare technologieën door een kleiner formaat van de reactoren, lager energie- en grondstofverbruik, minder of geen afvalproductie en door lagere operationele en investeringskosten. Door de kleine afmetingen en de intrinsieke veiligheid van het systeem is het mogelijk om hiermee kleinschalig te produceren. Dit is een waardevolle eigenschap aangezien biobased grondstoffen het beste decentraal, bij de bron verwerkt kunnen worden (om transport van water in de biomassa te voorkomen).

Opschaling

Op Brightlands Chemelot Campus gaat Flowid de spinning disc-technologie opschalen van het laboratorium naar een industriële omgeving. Dit maakt het mogelijk om de capaciteit te verhogen van 8 m3 naar 80 m3 per dag, wat voor veel toepassingen ruim voldoende is. De campus biedt een omgeving waar wordt voldaan aan de eisen op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid en infrastructuur. Daarnaast zijn op de campus potentiële afnemers gevestigd.

De spinning disc-reactor zal onder meer worden gebruikt voor het ontwikkelen en verbeteren van biobased productieprocessen. Er is namelijk nog veel onderzoek nodig naar de meest adequate omzetting van plantaardig materiaal in bruikbare bouwstenen voor materialen.

Aansluiting bij andere campusactiviteiten

Vanwege de toepasbaarheid van de reactor voor biobased productieprocessen sluit Flowid aan bij andere activiteiten op Brightlands Chemelot Campus, met name bij het wetenschappelijk centrum Chemelot InSciTe (Institute for Science and Technology). Dit centrum in oprichting gaat zich onder meer toeleggen op het ontwikkelen, produceren, testen en perfectioneren van bouwstenen voor biobased materialen.

Daarbij sluit de fabriek aan op de ontwikkeling van nieuwe pilotplant faciliteiten op de campus, waarbij onder meer de productie van bouwstenen voor biobased materialen aan de orde is. Zodra deze faciliteiten gereed zijn, kan Flowid daarvan gebruikmaken.

Overheidssteun

De fabriek van Flowid wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de overheid uit het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid). Dit is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland, samen met de steden Breda, Tilburg, 's Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht voor activiteiten die medegefinancierd worden uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De vanuit OP-Zuid toegekende subsidie voor dit project wordt gefinancierd door EFRO en de Rijksoverheid.

Flowid ontving eerder van Technologiestichting STW een Valorisation Grant van 225.000 euro om de spinning disc-technologie in de markt te zetten.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden