DEVENTER, 12 januari 2015 09:30

De spannendste technologie van 2015 (video)

Als je dacht dat 2014 al een opwindend technologiejaar was - kijk dan maar eens wat er in 2015 staat te gebeuren. Zie hier een aantal nieuwe, spannende technologieen die dit jaar de wereld op zijn kop gaan zetten..

Virtual reality

Op het gebied van virtual en augmented reality wordt dit jaar een hoop activiteit  verwacht. In 2014 kocht Facebook voor 2 miljard dollar  Oculus Rift. In 2015 zullen bedrijven in actie komen als Philip Rosedale's High Fidelity (de opvolger van Second Life), Immersive Media (het bedrijf achter  met Google's Streetview) met 3D 360-graden camera' s, Jaunt, en Giroptic. Dan zijn er nog ‘game changers' als Magic Leap (waarin Google onlangs nog $ 542 miljoen invetserde) die nieuwe technologie ontwikkelen om beelden te genereren ie niet van echt zijn te onderscheiden en die dan naadloos in de echte wereld kunnen worden geplaatst. Oculus gaat zijn nieuwste Crescent Bay prototype tonen en hopelijk ook vertellen hoe de headset kan worden gebruikt met de hand- en vinger-tracking bediening van Nimble VR. Op het Sundance Film Festival vindt dit jaar de premiere plaats van negen nieuwe VR-ervaringen, uiteenlopend van artistieke, krachtige journalistieke belevingen als Project Syria, tot complete ‘vlieg-simulaties' waar je kunt ervaren hoe het zou zijn om zelf te kunnen vliegen.

Robots voor de massamarkt

In 2013 kocht Google acht robotbedrijven. In 2015 vindt de introductie plaats van consument-vriendelijke robots in de  ‘winkel om de hoek'. Bedrijven als Fellow Robots ontwikkelen  autonome ‘employees',  OSHbots genaamd, die klanten i een grote winkelketen helpen met het vinden en bestellen van hun artikelen. Softbank's Pepper robot maakt in 2015 de oversteek van Japan naar de Amerikaanse detailhandel.  Pepper gebruikt beeld- en emotieherkenning om bijvoorbeeld een glimlach, een frons en verrassing te detecteren en spraakherkenning om emotie in de stem te ontdekken, evenals woorden die duiden op gevoelens, zoals ‘love' en ‘hate'. Pepper berekent dan een numerieke score die de emoties van de persoon kwantificeert als positef of negatief. Dat moet de winkel helpen bij de verkoop van producten. Op CES toonde de Parijse start-up Keecker een robot die ook kan werken als filmprojector. Met dat idee haalden ze via Kickstarter meer dan $ 250,000 binnen.

Autonome voertuigen

In 2015 zullen we enorme ontwikkelingen zien op het gebied van autonome voertuigen. Naast Google werken veel grote automerken aan autonome oplossingen. Op de CES sloot bijvoorbeeld ook Volkswagen zich daarbij aan. Ondernemingen als Mercedes zeggen dat ze komenmet een nieuwe zelfrijdende concept-auto waarin de passagiers tegenover elkaar zitten.  BMW wil laten zien hoe een van hun auto's zichzelf kan parkeren via een smartwatch app. En Tesla heeft natuurlijk al de ‘autopilot' in de Model D gedemonstreerd.

Overal drones

2015 is een belangrijk jaar voor drones. Ze worden goedkoper, gemakkelijker te gebruiken en verder geautomatiseerd. Bovendien worden er steeds meer nuttige en lucratieve toeassinge voor gevonden. Bij de verzamelnaam drones gaat het om alles vanaf de speelgoed-vliegtuigjes van 20 euro tot krachtige toestellen van meer dam 1000 euro van bedrijven als DJI en de supereenvoudige en krachtige Q500 Typhoon. Deze consumentendrones met kwaliteitscamera's en autopilot software - aanvankelijk bedoeld voor militaire bewakingsdoeleinden - vinden nu hun weg naar landbouw-, bouw- en energie-toepassingen. Op de CES was er al een aparte afdeling voor drones: de nieuwe ‘unmanned systems' zone. Wales' Torquing Group toonde er een van zijn toppers: Zano, is een via Kicjkstarter gefinancierde kleine quadcopter die toch video in hoge definitie kan registreren.

Wireless power

Weet je nog dat we kabeltjes nodig hadden om onze toestelletjes te voeden... dat was zó 2014. Bedrijven als uBeam, Ossia en andere ontwikkelen systemen om telefoons, laptops, wearables en dergelijke draadloos te laden terwijl je ermee werkt. En dat gaat het niet om een oplaadmatje waar je de telefoon op moet leggen. Je hebt hem gewoon in je zak of tas en hij laadt terwijl je rondloopt. De bedrijven kiezen hiervoor verschillende benaderingen. uBeam werkt met ultrageluid om energie over te brengen naar piëzo-elektrische ontvangers en Ossia heeft een product dat Cota heet en ddat de ISM radioband gebruikt, vergelijkbaar met WiFi, om energie en data te verzenden.

Foto's:

Augmented Reality

Magic Leap's Augmented Reality demonstratie (zie ook de video onderaan het artikel)

© Aandrijvenenbesturen.nl