Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 5 januari 2015 10:20

Nederlandse topsector High Tech scoort goed in eerste Europese calls ECSEL

In de eerste twee Europese calls van ECSEL hebben Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) het goed gedaan. Nederlandse partijen nemen deel in negen van de in totaal twaalf ECSEL-projecten.

Amandus Lundqvist'
Amandus Lundqvist
1/1

Het ministerie van Economische Zaken gaf aan tevreden te zijn met deze uitkomst. Ruim 50 miljoen euro - waarvan 25 miljoen euro vanuit het Nederlandse topsectorenbeleid - wordt geïnvesteerd in de Nederlandse deelname aan de JTI (Joint Technology Initiatives); internationale strategische onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten op het gebied van nano-elektronica, embedded systemen en smart systems.

Amandus Lundqvist, boegbeeld van de topsector HTSM, is verheugd met het resultaat. “Het Europese beleid en middelen dragen hiermee zichtbaar bij aan de realisatie van de doelen van de topsector HTSM, waaronder een verdubbeling van de export op het terrein van HTSM. Ik ben ook blij dat Nederlandse mkb-bedrijven hun weg hebben weten te vinden naar deze Europese projecten. Het is goed dat via ECSEL de nationale en Europese strategieën op het gebied van hightech samen komen.”

ECSEL

ECSEL (European Components and Systems for European Leadership) is een Joint Technology Initiative (JTI) en onderdeel van het Europese Horizon 2020 programma. ECSEL heeft als doel om:

  • De Europese halfgeleider en smart-systems industrie te laten groeien;
  • Europees leiderschap in de fabricage van halfgeleider-apparatuur te realiseren;
  • Een leidende positie in design and systems engineering inclusief embedded technologieën veilig te stellen.

Twee eerste calls

Nederlandse partijen nemen deel in negen van de in totaal twaalf ECSEL- projecten die in deze twee calls worden ondersteund. Onder de participanten bevinden zich twaalf Nederlandse mkb-bedrijven. De totale projectkosten van de projecten in deze calls zijn circa 730 miljoen euro. De Europese Commissie draagt hieraan 155 miljoen euro bij. De betrokken landen, waaronder Nederland, dragen 144 miljoen euro bij. De bedrijven en kennisinstellingen nemen de overige 430 miljoen euro voor hun rekening. Door de Europese Commissie, de betrokken landen én de industrie wordt in zeven jaar in totaal voor minstens 5 miljard euro geïnvesteerd in ECSEL.

Opvallend is het grote aandeel van Nederlandse mkb-bedrijven in de projecten. Voorbeelden zijn Cytocentrics BV en Trymax Semiconductor Equipment. Ook Nederlandse kennisinstellingen zoals TNO, TU Eindhoven, Universiteit Twente, TU Delft en de Rijksuniversiteit Groningen hebben een belangrijk aandeel in de projecten.

bron: FME

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden