Laatste nieuws:

PITTSBURGH, PENNSYLVANIA (VS), 22 december 2014 12:51

Robotarm bestuurd door menselijk brein sterk verbeterd (video’s)

DARPA, het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger, heeft een robotarm getest die te besturen is met het menselijk brein. Een test werd uitgevoerd met de verlamde Jan Scheuermann uit Pittsburgh, die de robotarm al enige jaren gebruikt. En uit universiteitsonderzoek blijkt nu dat de robotarm steeds beter presteert.

'
1/1

De neurale implantaten die nodig zijn om de robotarm te laten werken werden in 2012 al operatief in het brein van Scheuermann geplaatst. Sinds die tijd heeft de universiteit van Pittsburgh onderzoek verricht naar Scheuermann en haar robotarm. De studie laat zien in hoeverre de arm de afgelopen jaren is verbeterd.

Robotarm besturen

Scheuermann kan met de implantaten de arm besturen. Dit omdat de implantaten zijn geplaatst in het deel van haar brein waar ze normaal haar rechterhand mee bewoog. Om de arm te leren welke bewegingen gemaakt moesten worden lieten de wetenschappers Scheuermann animaties bekijken van hand-arm-bewegingen en vroegen haar om te fantaseren over het zelf uitvoeren van deze bewegingen. De resulterende hersenpatronen werden vervolgens gebruikt om de arm te programmeren.

Voordat Jan’s protheses werden verwijderd kon ze al de arm bewegen en de pols en vingers. Ook kon ze haar broer al verslaan met spelletjes ‘steen-papier-schaar’. “Onze resultaten laten zien dat de mogelijkheid van het maken van goed gecoördineerde en natuurlijke bewegingen teruggegeven kan worden aan mensen wiens armen en handen verlamd zijn”, aldus professor Andrew Schwartz van Pitt School of Medicine.

Meer proefpersonen

Nu Jan Scheuermann’s testperiode erop zit, willen de onderzoekers meer vrijwilligers vinden om de technologie verder te kunnen verbeteren. Er moet bijvoorbeeld nog steeds gewerkt worden aan een probleem waarbij de arm vast kan lopen zodra er een voorwerp wordt vastgehouden. Ook moet de arm mobieler en draadloos worden, zodat het bijvoorbeeld aan een rolstoel kan worden vastgemaakt.

bron: Engadget

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden