Laatste nieuws:

LAUSANNE (ZWITSERLAND), 4 december 2014 14:43

Robots schilderen met licht (video)

De Thymio en Thymio II-robots uit Zwitserland kunnen sinds kort tekenen met licht. Dit levert ongekend leuke foto’s op, allemaal op basis van streepjescodes en verlooptinten. Magie? Nee, moderne LED- en sensortechniek.

'
1/1

Thymio is ontwikkeld in een samenwerking tussen de technische hogeschool EPFL in Lausanne en de kunstacademie Écal in dezelfde Zwitserse plaats. Met het project wil het team een robot bieden die een groot publiek zal aanspreken. Alle software wordt zodoende open source onder LGPL-licentie en alle hardware wordt onder een CC-BY-SA 3.0-licentie beschikbaar gesteld aan iedereen die geïnteresseerd is.

Schilderen met licht

De Thymio-robots zijn rijdende karretjes, uitgerust met een batterij aan sensoren en LED-lampen. De techniek om met Thymio’s lichtschilderijen te maken is dan ook bedrieglijk simpel. Onderaan de robots zitten lichtsensoren. Die volgen een bepaalde grijswaarde op een ondergrond. In plaats van een strakke lijn is de ondergrond bedrukt met een verlooptint, zodat het voor de robot makkelijker is om kleine correcties te doen. Met een strakke zwarte lijn zou de robot veel grotere correcties moeten uitvoeren als hij van het rechte pad afraakt.

Met een andere lichtsensor wordt een simpele streepjescode uitgelezen die parallel loopt aan de lijn. De streepjescode begint met zwart (om de robot te laten weten dat dit het begin is van de code) en de andere drie bits kunnen een combinatie zijn tussen zwart en wit die overeenkomt met één van acht vooraf bepaalde kleuren. Als je meer kleuren wilt gebruiken kun je de barcodes langer maken.

Zodra het pad (grijze balk en barcodes) klaar is kan de lichttekening gemaakt worden. Eén of meer Thymio-robots rijden over de lijn en veranderen de kleur van de LED-lampen bovenop bij het voorbijrijden van de streepjescodes. Dit alles gebeurt in een donkere kamer met een fototoestel die met een zeer lange sluitertijd een belichting maakt van meerdere minuten (afhankelijk van de lengte van de baan). Het resultaat is een lichtschilderij.

Het voorbeeld van Super Mario in de foto bovenaan dit artikel is door één robot gemaakt en had een belichtingstijd nodig van twintig minuten, terwijl de robot heen en weer reed. Maar met zeven robots die tegelijk in bedrijf waren duurde het maken van dezelfde foto slechts 2 minuten.

Verkrijgbaarheid

Naast het openbaar maken van de software en de hardware-schema’s, zorgt het team uit Zwitserland ook zelf voor distributie van kant-en-klare hardware. De robots zijn daarom een ideaal instapmodel voor educatief gebruik. Vanaf pakweg 100 euro is de basisrobot al te bestellen.

Voor meer informatie, check de site van Thymio.

bron: IEEE Spectrum

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden