KROMMENIE, 13 november 2014 10:35

Zonnefietspad SolaRoad geopend door Minister Kamp (video)

Op 12 november 2014 is SolaRoad geopend. Samen met een aantal partners ontwikkelde TNO de eerste weg ter wereld die zonlicht omzet in elektriciteit. Ter officiƫle opening fietste Minister Kamp samen met Gedeputeerde mevrouw Post over de eerste meters SolaRoad.

Op initiatief van TNO werd dit innovatietraject ontwikkeld samen met Provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech Traffic&Infra.

Proeftracé Solaroad

Het proeftracé van een kleine honderd meter bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte.

De andere zijde heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende toplagen te testen. Het ontstaan van deze ‘weg van de toekomst’ is te zien de video onderaan dit artikel.

Dit proeftracé van SolaRoad ligt in Krommenie, langs de N203, ter hoogte van de Texaco aan de spoorzijde (GPS data: 52.493875, 4.767134).

De weg van de toekomst

De zonnestroom uit de weg kan worden toegepast voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s (die er overheen rijden) en huishoudens. SolaRoad is een levend lab voor praktijktests.

De komende drie jaar zullen diverse metingen en tests worden uitgevoerd om SolaRoad verder te ontwikkelen. De eerste resultaten sinds de ingebruikname van het fietspad op 22 oktober 2014 zijn veelbelovend.

TNO werkt met verschillende partners aan oplossingen voor verduurzaming van de energiemix en meer energie-efficiëntie.

SolaRoad is genomineerd voor de Accenture Innovation Award.

SolaRoad Netherlands from SolaRoad on Vimeo.

bron: TNO

Foto's:

Zonnefietspad SolaRoad geopend door Minister Kamp (video)

Minister Kamp fietst samen met Gedeputeerde mevrouw Post over de eerste meters SolaRoad

© Aandrijvenenbesturen.nl