LEEDS (VERENIGD KONINKRIJK), 23 oktober 2014 13:49

Engelse robot-faciliteit heeft hypermoderne 3D-printers

De University of Leeds gaat een nationale faciliteit openen voor innovatieve robotsystemen. Deze faciliteit zal de meest geavanceerde verzameling van robotbouwapparatuur in het Verenigd Koninkrijk gaan herbergen. Eén van de grotere investeringen is in de aanschaf van industriële 3D-printers van Stratasys.

Deze week maakte Stratasys bekend dat de University of Leeds een grote order heeft geplaatst voor 3D-printers, waaronder ’s werelds grootste multi-materiaal-printer (de Objet1000) en een multi-materiaal-printer die in full-colour kan printen (de Objet500 Connex3).

Brits geld

De Britse regering investeert in totaal 4,3 miljoen pond (5,4 miljoen euro) in de robotfaciliteit. Hiermee moet Leeds koploper gaan worden in de Britse robotontwerp- en constructiebranche. De faciliteit is straks niet alleen beschikbaar voor onderzoekers, maar ook voor lokale industrie en andere samenwerkingspartners die geïnteresseerd zijn in robotica.

“Robotica is door de regering als een gebied bestempeld waarin het Verenigd Koninkrijk een technologische voorsprong kan behalen. Daarom is het onze visie een centrum voor robotica en autonome systemen te bouwen van wereldklasse”, aldus Dr. Robert Richardson, directeur van de faciliteit. “We keken naar de meest innovatieve en spannende robots die wereldwijd worden ontwikkeld en vroegen onszelf af welke apparatuur we nodig hebben om iets nog beters te bouwen.”

Betere robots

Met de 3D-printtechnologie wil Richardson robots maken die nog kleiner, gedetailleerder, flexibel en beter geïntegreerd zijn dan ooit tevoren. Volgens Richardson heeft Leeds al een goede reputatie op het gebied van medische robottoepassingen en zou de nieuwe faciliteit een revolutionaire stap zijn naar het realiseren van nieuwe concepten.

Het lab heeft ’s werelds grootste 3D-printer staan die met meerdere materialen kan printen: de Objet1000. Dit apparaat kan grote onderdelen op een schaal van 1 op 1 printen en hierbij zachte en harde materialen combineren in één bouwhandeling. Ook kan de machine twee basismaterialen tijdens het printen samenmengen om meer dan honderd nieuwe digitale materialen te maken.

Richardson: “Als je erover nadenkt is het combineren van harde en zachte materialen essentieel bij enkele van de meest efficiënte fysieke systemen die we kennen. Het menselijk lichaam bijvoorbeeld heeft zachte weefsels, flexibel kraakbeen, elastische pezen en stevige botten die allemaal een rol spelen.”

De faciliteit is ook uitgerust met een 3D-visualisatiestudio waarin robotbouwers digitale modellen van robotontwerpen tot in detail kunnen bestuderen voordat ze worden geprint.

Foto's:

3D-geprinte dikke darm

Een 1:1 model van een menselijke dikke darm. Gereconstrueerd met behulp van MRI-data en geprint met de Objet1000.

Objet1000

De Objet1000 is de grootste 3D-printer ter wereld die met meerdere materialen kan printen.

3D-visualisatie

3D-visualisatie helpt om het model gedetailleerd te kunnen bekijken voordat het naar de printer gaat.

© Aandrijvenenbesturen.nl