Laatste nieuws:

VIRGINIA (VS), 6 oktober 2014 14:10

Amerikanen testen zwerm van robotboten (video)

De Amerikaanse marine heeft een test uitgevoerd waarbij een aantal autonome boten zich als een zwerm gedragen. De research-tak van de marine (ONR) voerde afgelopen zomer een uitgebreide test uit op de James River in de staat Virginia.

'
1/1

De test op de rivier was de eerste militaire demonstratie op grote schaal van een zwerm autonome boten. De boten hebben als voornaamste doel om vijanden te overweldigen. De Amerikanen willen de techniek in de toekomst gaan gebruiken om boven en onder water autonome vaartuigen defensieve of offensieve missies te laten uitvoeren.

Vijf robotboten

Robert Brizzolara, manager van het robotbottenprogramma bij ONR: “Wat nieuw is aan de test op de James River was het gelijktijdig samen opereren van vijf USV’s (onbemande oppervlakteschepen), zonder mensen aan boord.”

In de test oefenden de vijf robotboten een escortmissie, waarbij een hoofdschip tegen potentiële aanvallers beschermd moest worden. Om de boten aan te sturen gebruikte de marine een systeem genaamd de ‘Control Architecture for Robotic Agent Command and Sensing (CARACaS). Het CARACaS-systeem bestuurde niet alleen de boten, maar zorgde ook voor de coördinatie met andere vaartuigen.

NASA

Volgens Brizzolara vindt het CARACaS-systeem zijn oorsprong in hardware en software die NASA ontwikkelde voor hun Mars rover pakweg 11 jaar geleden. Elke robotboot verzendt radar-informatie naar de andere boten zodat de hele groep dezelfde overzichtssituatie ziet. Ze herberekenen ook steeds hun eigen pad om langs objecten te manoeuvreren en samen te kunnen handelen.

De test

De onderzoekers installeerden het systeem op normale boten van 2,1 en 3,3 meter lang en liet de boten een serie oefeningen uitvoeren. De boten begeleidden een bemand marineschip alvorens ze een mogelijke indringer omsingelden. De vijf autonome boten vormden daarna een beschermende linie tussen de indringer en het schip wat ze moesten beschermen.

Dankzij deze nieuwe technieken neemt de moderne oorlogsvoering van de Amerikanen een flinke stap vooruit. Op deze wijze kan de marine en de rest van het leger missies uitvoeren met een miniem risico voor menselijk personeel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden