Laatste nieuws:

CAMBRIDGE, MASSACHUSETTS (VS), 18 september 2014 12:19

Robot-cheetah rent rondjes zonder riem (video)

MIT’s laboratorium voor biomimetische robots werkt al jaren aan de robot-cheetah (robot-jachtluipaard). Nu kan het stalen katje voor het eerst ook zonder kabels rondlopen. Ook de stabilisatiearm is niet meer nodig.

De robot-cheetah is eindelijk vrij om de wereld te verkennen.'
De robot-cheetah is eindelijk vrij om de wereld te verkennen.
1/1

Eerder berichtten we al over deze robot-cheetah, die een flink snelheidsrecord op zijn naam heeft staan. Op de loopband ging de cheetah tot 47 km/u, maar los is dat momenteel een stuk lager met pakweg 16 km/u. Uiteindelijk denken de onderzoekers deze vrije robot-cheetah ook op een snelheid van rond de 48 km/u te krijgen.

Nieuwe en verbeterde robot-kat

In deze laatste versie van de cheetah zitten tandwielen, accu’s, elektrische motoren en alles bij elkaar weegt de robot ongeveer evenveel als een jachtluipaard van vlees en bloed. Het algoritme van MIT werkt door te bepalen hoeveel kracht een poot moet uitoefenen in de korte tijd dat het de grond raakt tijdens het rennen. Deze kracht moet genoeg zijn om de zwaartekracht te overwinnen en de robot zo rennende te houden.

“Zodra ik weet hoe lang mijn been de grond raakt en hoe lang mijn lichaam zich in de lucht bevindt, weet ik hoeveel kracht ik nodig heb om de zwaartekracht te compenseren”, aldus Sangbae Kim, een assistent-professor van mechanische engineering aan MIT . “Nu zijn we in staat om de springbeweging bij meerdere snelheden te bepalen. Om te springen kunnen we bijvoorbeeld de kracht verdriedubbelen zodat de robot over obstakels kan springen.” Ook hoeft de robot zijn renbeweging niet te onderbreken als hij wil springen.

Stil en licht

Een belangrijk voordeel van de robot-cheetah is dat het elektrische motoren gebruikt en dus veel lichter en stiller is dan andere vierpotige robots, die vaak nog door een benzinemotor aangedreven worden.

bron: TreeHugger

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden