Laatste nieuws:

DEN HELDER, 18 augustus 2014 12:25

Racen tegen de wind in

Elf Nederlandse en internationale teams bewijzen van 21 ... 23 augustus 2014 dat ze met hun hypermoderne karren de tegenwind vóór zich kunnen laten werken. Dat doen ze op de Helderse Zeedijk tijdens het jaarlijkse Racing Aeolus Den Helder, één van de vier grootste duurzaamheidsraces ter wereld. Het wereldrecord, 82.6%, is in handen van het Canadese Team Chinook maar de overige teams zijn vastbesloten om tegen de wind in het wereldrecord aan diggelen te rijden. Het belooft wederom een spektakel te worden.

Racing Aeolus'
Racing Aeolus
1/1

Den Helder heeft naar verluid de meeste zonuren in Nederland - maar in ieder geval ook de meeste wind. Gelukkig maar, want dat is precies wat de teams uit Turkije (2); Canada (1); Duitsland (3); Denemarken (1) en Nederland (4) nodig hebben. Drie van de deelnemende windkarren zijn elektrisch, de overige mechanisch. Het Duitse team van de Universiteit van Stuttgart heeft een windkar met rotorbladen die in 3D-print zijn gemaakt.

Innovatieprijs

Dit jaar wordt voor het eerst een innovatieprijs uitgereikt, vernoemd naar de recentelijk overleden Gerard Broers. Zijn Multiteam Broers uit Schagerburg won vorig jaar Racing Aeolus met een bijzondere windkar, de Turbo Twin die is uitgerust met een dubbele rotor. Zijn team doet dit jaar mee, ter ere van en nagedachtenis aan hem.
Innovatie is wat Hans Verhoef, projectleider Metingen bij ECN Windenergie en voorzitter van Stichting Wind Energie Events (WEE) graag ziet: "High tech grenzen verleggen die rijden tegen de wind in mogelijk maken en nieuwe records noteren, daar kijken wij naar uit. Het is écht mogelijk om harder te gaan dan de windsnelheid zelf. Op de winderige, Helderse Zeedijk kan het zomaar gebeuren."

Race & parcours

De races worden gereden op de dagen donderdag 21 tot en met zaterdag 23 augustus 2013. Vrijdag de 22ste vinden de voorrondes plaats. De dagen daaraan voorafgaand benutten de teams de race om het parcours te verkennen en zich voor te bereiden.
Het parcours bestaat uit de 5,3 km lange Zeedijk. Over een afstand van 500 meter wordt de snelheid van de windkar gemeten (Vcar). Tevens wordt de gemiddelde windsnelheid tijdens de race op de Dijk gemeten (Vws). De ratio van Vcar/Vws laat zien hoe efficiënt de windkar vooruit gaat tegen de wind in. Op het parcours komen elektronische informatieborden die direct de resultaten presenteren. Op de wedstrijddag, zaterdag 23 augustus, zal een aantal activiteiten het windkarspektakel opluisteren.

Netwerkbijeenkomst

Voor de studententeams organiseert MCN in samenwerking met. de Koninklijke Marine een netwerkbijeenkomst op woensdagmiddag 20 augustus. Er zijn presentaties over Racing Aeolus en offshore windergie, en de captains van de teams verzorgen een korte pitch over hun deelname aan de race. De studenten worden ook rondgeleid door het Marinebedrijf.

Grootste duurzaamheidsraces ter wereld

In de hele wereld zijn er vier grote duurzaamheidsraces: De World Solar Challenge in Australië (de Nuna kar van de TU Delft heeft deze verschillende keren gewonnen), de Dong Energy Solar Challenge Boat race in Friesland, de Shell Eco Marathon waarbij voertuigen 18 km moeten afleggen met zo min mogelijk brandstof en laatst maar zeker niet de minste, de Racing Aeolus in Den Helder.

Reacties (1)

Beste schrijver. mooi artikel! Ik heb een kleine opmerking. De naam van het bedrijf dat Gerard had was Broers Multiservice. Zou u dit kunnen aanpassen voor de volledigheid? Wellicht is een site toevoegen van het team ook mooi: http://www.facebook.com/broersmultiserviceracingteam

Marco Kramer

19-08-2014 op 11:18

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden