Laatste nieuws:

WASHINGTON (VS), 3 juli 2014 14:25

Robot leert dankzij crowdsourcing (video)

Onderzoekers van de University of Washington hebben een systeem ontwikkeld waarbij crowdsourcing ingezet kan worden om ingewikkelde taken te leren aan robots.

'
1/1

Het idee achter de methode is simpel. In plaats van een programmeur die de robot een nieuwe vaardigheid leert, kunnen robots door middel van vragen te stellen aan een grotere groep mensen zelf op zoek gaan naar nieuwe kennis.

Robot bouwt schildpad

In het onderzoek moest een robot met gekleurde blokken een ‘schildpad’ bouwen. Nu heeft de gemiddelde robot geen idee hoe een schildpad er uit ziet. Dus werd een grote groep mensen gevraagd om in een raster met gekleurde vlakken de vorm van een schildpad aan te geven. De kennis van al deze input is door de robot vervolgens gebruikt om de blokken te rangschikken in de vorm van een schildpad.

Dezelfde methode kan gebruikt worden om allerlei nieuwe vaardigheden aan een robot te leren. Rajesh Rao, assistent-professor van computerwetenschappen en engineering aan de University of Washington: “We proberen een methode te creëren waarmee een robot hulp kan zoeken bij de rest van de wereld wanneer hij met een probleem zit. Dit is een manier om verder te gaan dan één-op-één-communicatie tussen een mens en een robot door ook te leren van andere mensen op de wereld.”

Mechanical Turk

Tijdens het onderzoek en het voorbeeld met de schildpad hierboven, bleek al snel de effectiviteit van crowdsourcing. De robot gebruikt machineleertechnieken om een model te maken van een taak die uitgevoerd moet worden. Hoe meer informatie de robot heeft, hoe meer solide zo’n model wordt. De input van slechts enkele mensen bleek niet effectief genoeg. Dus lieten de onderzoekers een grotere groep mensen input leveren via Amazon Mechanical Turk; een site voor crowdsourcing. Uit meer dan 100 tekeningen van de vorm van een schildpad wist de robot zo de beste modellen eruit te pikken en kon de taak worden voltooid.

Toekomst van intelligente machines

De onderzoekers gaan nu bezig met het verkennen van meer uitdagende taken. Bijvoorbeeld het gebruik van gereedschappen bij het bouwen van een 3D-object. Ook moet de robot straks zelf kunnen beslissen wanneer hij een fysiek persoon om nog een voorbeeld vraagt, of wanneer hij de hulp van een crowdsourcing-oplossing moet inschakelen.

bron: University of Washington

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

6 september 2017 - Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam – WPC
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden