KEULEN (DUITSLAND), 5 mei 2014 13:26

Kopje olie, robotglazenwasser? (video)

Het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart (DLR) heeft een robot ontwikkeld die geschikt is voor huishoudelijke taken. De robot kan bijvoorbeeld ramen lappen.

De robot heet Rollin’ Justin en bestaat uit een mensvormige robot op een vierwielig onderstel. De individueel beweegbare wielen zorgen ervoor dat de robot in de juiste positie blijft voor de uit te voeren taak. Ook heeft Justin twee handen met elk vier vingers om ingewikkelde opdrachten te doen waar veel handigheid bij komt kijken.

Robot kan omgaan met verrassingen

Justin beweegt zich voort in een ruimte en krijgt hierbij input van bewegingssensoren en een stereoscopisch 3D-camerasysteem. De robot is expliciet ontworpen om in een dynamische omgeving te opereren, zonder menselijke tussenkomst.

Zo heeft de robot een soort kennisbank aan boord voor beredenering op een hoog niveau en wordt dit gecombineerd met de aansturing van het lichaam op een laag niveau. Het knappe van Justin is dat er meteen ingespeeld kan worden op verstoringen van buitenaf. Als bijvoorbeeld het te wassen raam ineens verplaatst wordt, of iets (of iemand) de arm tegenhoudt.

Volgens DLR zullen robots als Justin in de toekomst zowel huishoudelijke taken, alsook taken in de ruimte kunnen gaan uitvoeren.

 

bron: DLR

Foto's:

Kopje olie, robotglazenwasser? (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl