Laatste nieuws:

WATERSCHEI (BELGIë), 17 april 2014 10:05

Eerste steen gelegd voor Campus EnergyVille in België

Op 14 april werd in Waterschei (B) op de oude mijnsite Thor de eerste steen gelegd voor Campus EnergyVille, in aanwezigheid van Burgemeester Dries, LRM, EnergyVille, aannemer Strabag Belgium en Bart De Caesemaeker, Raadgever wetenschap en innovatie van het kabinet van vice-ministerpresident Lieten

'
1/1

Campus EnergyVille zal het onderzoekscentrum EnergyVille huisvesten en vormt een hoeksteen van de Salk-herstelplannen voor Limburg zoals ze werden uitgetekend door de huidige Vlaamse regering. Burgemeester Dries kondigde ook aan dat Energiestudiebureau Encon mee in de IncubaThor stapt.

Al ervoor, maar zeker na de aangekondigde sluiting van de Ford?fabriek in Genk, werd het belang van nieuwe werkgelegenheid in Genk nijpend duidelijk. Minister Lieten over Campus EnergyVille: "Daarom hebben we met de Vlaamse Overheid het sociaal-economische plan Salk voor Limburg uitgetekend. Om de oude maakeconomie van Limburg door een nieuwe kenniseconomie te vervangen, moeten we ons op nieuwe industriële sectoren richten. Waarom niet van zwart naar groen goud gaan? Volgens de recentste cijfers (Agoria) zijn er potentieel ten minste 9000 rechtstreekse en niet-verplaatsbare extra jobs in de hernieuwbare-energiesector."

KU Leuven, Vito en Imec verbonden zich ertoe om hun kennis rond hernieuwbare energie te bundelen in Genk, op het nieuwe kennisterrein Thor. Burgemeester Wim Dries: "EnergyVille is een belangrijke motor voor het Thor Park, en ook voor de nieuwe industriële ontwikkeling in Genk en de regio. Energie, maar ook innovatie in energie, zijn hot topics bij heel wat Limburgse ondernemers. Met een centrum als EnergyVille geven we Limburgse ondernemers de kans dit te combineren met internationale topkennis."

Naast EnergyVille werden ook de plannen voor een nieuwe bedrijfsincubator IncubaThor opgesteld. Stijn Bijnens, LRM: "Dank zij een continue kennisuitwisseling van de technische steunpilaar EnergyVille en zijn economische evenknie IncubaThor, ontstaat er op de Thor-site een warm nest voor gevestigde en nieuwe bedrijven in de hernieuwbare-energiesector."

Alle aspecten van duurzaam bouwen

Om volledig energieneutraal te zijn, gooit Campus EnergyVille in zijn 15000 m² alle nieuwste technieken in de strijd: zonnepanelen, warmtepompen, een vierde-generatie warmtenet, warmte-opslagtechnieken en natuurlijk ook de nodige domotica en andere controlemechanismen om het systeem te beheren. Prof. Ronnie Belmans, CEO EnergyVille: "Campus EnergyVille wordt het meest duurzame gebouw van Vlaanderen wat energiegebruik betreft, en biedt aan de werknemer tegelijkertijd een aangename en stimulerende werkplek.Het gebouw is volledig CO2-neutraal en krijgt een Breeam Excellent-label."M

Kris Delbaere, hoofdprojectleider bij algemeen aannemer Strabag Belgium: "Net zoals bij de IncubaThor gaan in dit nieuwe kenniscentrum hightech-installaties en duurzame bouwtechnieken hand in hand. De betonstructuur van het complex is deels opgebouwd uit ‘groen beton', technisch hoogstaand beton, vervaardigd uit gerecycleerde nonferro slakken van Umicore. Het uitgegraven zand van de kelder wordt hergebruikt als grondstof voor de nieuw aangemaakte stabilisé op de bouwplaats. Zo past het project volledig in het cradle to cradle concept vooropgesteld door architectenbureau Atelier Kempe Thill (in samenwerking met Osar Architects). Zelfs de bouwketen zijn voorzien van ledverlichting, bewegingsmelders en verwarmingstimers om het energieverbruik te minimaliseren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Energy Exhibition & Conference
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Wind Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden