Laatste nieuws:

BRUSSEL, 10 april 2014 14:19

Europa begint groot nieuw ruimteproject

Europa is begonnen aan een groot nieuw project in de ruimte. Een netwerk van satellieten gaat de aarde de komende jaren in de gaten houden. De eerste sonde daarvoor, de Sentinel 1A, is vorige week gelanceerd vanaf de ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana.

de Sentinel 1A'
de Sentinel 1A
1/1

Volgend jaar moet de tweelingbroer van de satelliet, de Sentinel 1B, naar de ruimte gaan. Samen scannen ze elke plek om de 6 dagen. Zo kunnen ze onder meer de Nederlandse dijken in de gaten houden. De sondes meten waar de dijken verzakken en zien dus waar maatregelen nodig zijn.

Ook kijken de satellieten naar illegale houtkap in het tropisch regenwoud. Op de beelden kunnen overheden zien waar illegaal bomen worden gekapt. Boeren kunnen straks vanuit de ruimte zien hoe hun weilanden erbij liggen en waar ze moeten bemesten of sproeien. Het is zelfs mogelijk voorspellingen over de oogst te doen, zegt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Natuurrampen

Bij natuurrampen kunnen Sentinel 1A en 1B ook helpen. Zo geven ze bij overstromingen direct een totaalbeeld van het rampgebied. Daardoor kunnen overheden snel inschatten wat de schade zal zijn. Ook kunnen ze helpen bij het volgen van olievlekken op zee.

De beide satellieten kijken verder naar het zeeijs in het Noordpoolgebied. Schepen kunnen zo zien waar er kan worden gevaren. Met het smelten van het ijs wordt de Noordpool namelijk steeds belangrijker voor de scheepvaart. De wateren worden steeds drukker.

Gegevens gratis

De komende jaren gaan er meer van zulke satellieten de ruimte in. Die kijken onder meer naar de dampkring en de oceanen. Alle gegevens worden gratis beschikbaar, zodat iedereen ermee aan de slag kan gaan.

Het project heeft de naam Copernicus gekregen. Het kost de komende jaren ongeveer 4 miljard euro en levert volgens de Europese Unie op de lange termijn ongeveer 30 miljard euro op. Bij de missie is ook de Europese Commissie betrokken. Het is het tweede ruimtevaartproject uit Brussel. Europa bouwt ook een eigen navigatienetwerk, Galileo genaamd. Dat moet een tegenhanger van het Amerikaanse GPS worden.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden