Laatste nieuws:

ANN ARBOR, MICHIGAN (VS), 10 april 2014 14:05

Grafeen contactlens maakt infrarood zichtbaar

Kunnen zien in het infrarood-spectrum biedt veel meer toepassingsmogelijkheden dan de militaire nachtkijkers - die nu ook al in nachtelijke oorlogsspellen worden gebruikt. Artsen kunnen deze golflengten gebruiken om de bloedstroom zichtbaar te maken en civiele ingenieurs kunnen er warmte of chemische lekken met opsporen. En dat kan binnenkort ook zonder de volumineuze infraroodkijkers die we kennen van speelfilms.

 '
1/1
Onderzoekers van de University of Michigan, onder leiding van elektrotechnicus Zhaohui Zhong, hebben een manier bedacht om het inraroodspectrum te bekijken zonder dat daarbij de koeling nodig is die IR-kijkers zo reusachtig maakt. Ze gebruiken daarvoor het trendy nanomateriaal grafeen en daarmee maakten ze een ‘kijkertje' dat kleiner is dan een pinknagel.

Niet gevoelig genoeg

Het was al bekend dat grafeen het infraroodspectrum kan waarnemen bij kamertemperatuur. De moeilijkheid is dat het niet gevoelig genoeg is om een voldoende sterk elektrische signaal te produceren voor gebruik in een kijker, een bril of iets dergelijks.

Nieuwe aanpak

"De uitdaging voor de huidige generatie detectoren op grafeenbasis is dat hun gevoeligheid gewoonlijk heel gering is. Die is honderd tot duizend keer lager dan wat vereist zou zijn voor een commercieel instrument", zegt Zhong. Daarom stapte hij met zijn collega's af van de traditionele methode die gebruik maakt van vrijkomende elektronen als er licht op het grafeen valt. In plaats daarvan hebben zij, zoals beschreven in een artikel in Nature Nanotechnology, gemeten hoe de door licht geïnduceerde elektrische ladingen op een bovenlaag grafeen, de stroom beïnvloedt die loopt door een er onder gelegen grafeenlaag die van de eerste wordt gescheiden door een isolatielaag. (Als door contact met het licht elektronen vrijkomen laten zij positief geladen gaten achter in de bovenlaang en produceren ze een elektrisch veld dat de elektrische stroom door de onderlaag beïnvloedt.)

Integreren

Volgens de onderzoekers detecteert de ultradunne grafeensandwich het lastige midden-infrarood spectrum bijna even goed als gangbare kijkers, maar dan zonder de volumineuze koeling. En hij is zo dun dat hij kan worden geïntegreerd in mobiele telefoons, brillen en zelfs in contactlenzen om infrarood zichtbaar te maken. Op die manier kunnen ze niet alleen worden gebruikt door commando's, maar ook door artsen en reddingswerkers.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden