Laatste nieuws:

DEN HAAG, 6 maart 2014 09:35

Ben van Lier: Nederland moet nu inhaken op ‘Industrie 4.0'

Nederland moet dringend een inhaalslag maken op het gebied van nieuwe, slimme productietechnologieën. Anders dreigt ons land in de zogeheten vierde industriële revolutie de aansluiting te verliezen. Dit zegt Ben van Lier, director Strategy & Innovation bij IT-dienstverlener Centric, een van de toonaangevende Nederlandse spelers op het gebied van Industrie 4.0 of ‘the internet of things'.

Ben van Lier: 'Geen sense of urgency' '
Ben van Lier: 'Geen sense of urgency'
1/1

In een interview voor de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) verwijt Van Lier de Nederlandse overheid geen systematisch beleid te voeren. "Het internet of things zal over ons heen komen", aldus Van Lier. "In Nederland is er echter geen sense of urgency. Er is te weinig aandacht voor de maakindustrie en ook informatietechnologie staat niet hoog op de agenda."

Niet begrepen

Volgens Van Lier heeft de Nederlandse politiek de impact van de ontwikkelingen rondom het ‘internet of things' op economie en maatschappij nog niet begrepen. "Duitsland is het enige land in West-Europa dat hier momenteel beleid op voert. Als wij hier in Nederland ook maar iets willen, moeten wij ons bij Duitsland aansluiten." Niet voor niets is Industrie 4.0 het hoofdthema van de aankomende Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld, waar Nederland dit jaar als officieel partnerland optreedt. "In Duitsland heeft het bedrijfsleven het thema Industrie 4.0 op de politieke agenda geplaatst", aldus Van Lier. Het land steekt nu 200 miljoen euro in research en ontwikkeling rondom het internet of things. "In Nederland zou dergelijk beleid vanuit de topsectoren moeten komen, maar dat gebeurt momenteel niet. ICT maakt geen deel uit van de topsectoren."

Systematische ondersteuning door overheid ontbreekt

"Ik weet dat Angela Merkel op de hoogte is van het thema Industrie 4.0. Ook Nederland zal een antwoord moeten hebben op de vraag wat het hierin wil betekenen", aldus Van Lier. Volgens hem zijn veel Nederlandse bedrijven in de praktijk wel degelijk bezig met het internet of things. "Denk aan bedrijven als ASML, maar bijvoorbeeld ook aan de agrosector. Echter, de systematische ondersteuning vanuit de overheid ontbreekt." Hierdoor zou Nederland op korte termijn op een achterstand kunnen komen te staan. Van Lier: "Hoe langer we blijven afwachten, hoe minder grip we hebben op wat er gebeurt. En we kunnen de ontwikkeling niet stilzetten. Het komt hoe dan ook onze samenleving binnen."

DNHK-bijeenkomst

Ben van Lier is één van de sprekers op de DNHK-bijeenkomst ‘Industrie 4.0 - Nederland op weg naar de Hannover Messe', die de Handelskamer op woensdag 12 maart om 11:00 uur in Utrecht organiseert. De bijeenkomst is bedoeld als voorbereiding op de Hannover Messe 2014. Verdere sprekers zijn:  Lucas Wintjes (executive vice president Bosch Rexroth), Fred Koggel (directeur MME Technology) en Bram de Koning (directeur Cellro Automatisering). De bijeenkomst geeft ook een update over het programma in het kader van het Partnerland Nederland op de Hannover Messe.

Het complete interview is te lezen in de actuele uitgave van het economisch magazine ‘DNHK markt' en op de website van de DNHK

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

6 september 2017 - Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam – WPC
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden