Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 27 januari 2014 10:46

Europese praktijkrichtlijn Ecodesign gelanceerd

Een ‘eco-norm’ die een eenvoudige methode bevat waarmee bedrijven hun producten kunnen optimaliseren. Deze methodiek is initieel door FME en Koninklijke Metaalunie in samenwerking met NEN en met input van Federatie NRK ontwikkeld. Door middel van Ecodesign bij het ontwerpen van producten zijn voor de Nederlandse maakindustrie grote voordelen te behalen. De norm wordt als Nederlandse Praktijkrichtlijn door NEN uitgegeven.

'
1/1

Door bij de productontwikkeling de Ecodesign methode toe te passen komen bij het ontwerpproces productkenmerken als functionaliteit, kwaliteit, levertijd, kosten, materiaalgebruik, productiemethoden en ook milieuaspecten aan de orde. Met een internationale Ecodesign richtlijn kan een bedrijf over het toepassen hiervan eenvoudiger met klanten communiceren en worden de uitkomsten sneller geaccepteerd.

De norm, volledig ‘Mechanical products – Methodology for reduction of environmental impacts in product design and development’ CEN/TS 16524, is bij uitstek geschikt voor OEM bedrijven en hun toeleveranciers om een bestaand mechanisch product te evalueren en te verbeteren maar kan ook worden toegepast bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Het doel van de norm is om de concurrentiepositie van de Nederlandse maakindustrie te versterken. Om het gebruik van de praktijkrichtlijn te vereenvoudigen hebben de betrokken branches een rekenhulpmiddel ontwikkeld. Bij aanschaf van de richtlijn wordt dit hulpmiddel aan leden gratis ter beschikking gesteld.

De Nederlandse overheid streeft naar verduurzaming van producten. Daarom onderschrijft ook de overheid het belang van deze richtlijn. Op 18 februari worden richtlijn en rekenhulp aangeboden aan Koen de Snoo, directeur van de directie Duurzaamheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ter gelegenheid hiervan wordt een speciaal symposium georganiseerd. Tijdens dit symposium komen de achtergrond van de richtlijn en het gebruik hiervan in de praktijk aan de orde.

Ecodesign past geheel in de duurzaamheidfilosofie van de kantoormeubelinrichter Ahrend. Vandaar dat Ahrend haar Flagshipstore showroom voor dit symposium beschikbaar stelt. Het symposium wordt gehouden op 18 februari in de Flagshipstore van Ahrend Inrichten bv te Amsterdam. Aanvang 14:00 uur. Deelname aan het symposium is gratis voor degenen die zich hebben aangemeld. Aanmelden op www.dutchecodesign.nl

De Nederlandse praktijkrichtlijn NPR-CEN/TS 16524 en het rekenhulpmiddel zijn verkrijgbaar bij het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) in Delft. Voor leden van FME en de Koninklijke Metaalunie is het rekenhulpmiddel gratis.

bron: FME-CWM

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden