Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 3 januari 2014 11:35

TU/e in grote proef met elektrische auto’s

De TU/e maakt deel uit van een omvangrijk innovatieplatform met elektrische voertuigen: VIBe. Het project wil binnen een jaar een vloot van minstens vijfhonderd elektrische auto’s op de weg hebben, uitgerust met apparatuur die het gedrag van de automobilisten op diverse gebieden meet.

'
1/1

De verzamelde gegevens moeten uiteindelijk onder meer leiden tot nieuwe applicaties voor elektrisch rijden. ‘Vehicle for Innovation Brabant elektrisch’ (kortweg VIBe) streeft naar het grootste aantal elektrische voertuigen op ‘de slimste vierkante kilometer ter wereld’, oftewel de regio Brainport.

Voor het project worden op grote schaal elektrische auto’s en hun laadpunten gekoppeld binnen een samenhangende ict-infrastructuur, waarmee uiteenlopende data over elektrisch rijden worden verzameld. Initiatiefnemers zijn NXP, de TU/e, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, AutomotiveNL en Driessen Autogroep.

Apps ontwikkelen

VIBe is een open innovatieplatform waarbinnen onderzoekers en ondernemers -ook kleine bedrijven en startups- nieuwe producten en diensten kunnen ontwikkelen en testen. Volgens Hans Brouwhuis van NXP Semiconductors is VIBe, dankzij de beoogde omvangrijke voertuigpool, straks als eerste ter wereld in staat om serieuze proeven met bijvoorbeeld energie- en vlootmanagement uit te voeren.

Het idee is dat bedrijven, met behulp van het platform, bijvoorbeeld apps gaan ontwikkelen voor het terugvinden van je auto of het vinden van oplaadplekken.

Smart charging

Eén van de eerste onderzoeksprojecten op het VIBe-platform, van onder andere de TU/e, heeft betrekking op smart charging. Hiermee moet worden voorkomen dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt als bijvoorbeeld heel veel auto’s in hetzelfde gebied willen opladen.

Smart charging stuurt onder meer het laadgedrag van auto’s aan om overbelasting te voorkomen, maar houdt tegelijkertijd wel rekening met de wensen van de autorijders en op welk moment zij weer de weg op willen kunnen met hun auto. Betrokken vanuit de TU/e zijn de groepen van prof.dr.ir. Maarten Steinbuch (Werktuigbouwkunde) en prof.dr. Siep Weiland (Electrical Engineering).

Aantal betrokken voertuigen doorslaggevend

De slimme oplossingen die VIBe kan opleveren, zijn volgens hoogleraar Systems and Control Steinbuch talrijk, “van geïntegreerde verkeersmanagementsystemen tot nieuwe mobiliteitsservices”. Het aantal betrokken voertuigen is daarbij volgens hem doorslaggevend. VIBe streeft volgens hem naar tenminste vijfhonderd voertuigen binnen een jaar en een verdubbeling daarvan in het volgende jaar.

VIBe hoopt vooral medewerkers van de High Tech Campus Eindhoven, de TU/e en de AutomotiveCampusNL in de voertuigenpool te kunnen laten rijden. Aanschaf van de auto is in principe voor de automobilist zelf; wel geeft bijvoorbeeld NXP medewerkers al de mogelijkheid om elektrisch te rijden in ruil voor een deel van hun bruto salaris. Steinbuch zegt in januari met Dienst Personeel en Organisatie te willen gaan praten over een dergelijke mogelijkheid voor TU/e-medewerkers. “Ik zou sowieso graag zien dat de universiteit niet alleen -zoals met het fietsenplan- het fietsen ondersteunt, maar ook het elektrisch rijden.”

Automobilisten die deelnemen aan het project krijgen hiervoor een kleine vergoeding en toegang tot de gegevens die de proef oplevert.

bron: Cursor

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden