GOLETA, CALIFORNIë (VS), 19 december 2013 11:57

Transphorm maakt diode voor betere stroomconversie (video)

Het jonge bedrijf Transphorm heeft een diode ontwikkeld op basis van galliumnitride (GaN). Dankzij de nieuwe diode moet het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom met een veel hoger rendement mogelijk zijn.

Transphorm is nog maar net begonnen; het bedrijf is zes jaar geleden opgericht. Toch heeft het nu al een interessant product bedacht. Met de diode op basis van galliumnitride kan energieconversie plaatsvinden met een besparing van vijftig procent van de energie. Energie die normaliter verloren gaat in traditionele stroomconversie.

Silicium op retour

Zoals bekend gebruiken de meeste elektronische apparaten gelijkstroom, maar het lichtnet levert standaard wisselstroom. Dit moet dus bij de meeste apparaten omgezet worden, een proces wat al sinds jaar een dag enorm inefficiënt is.

De meeste apparaten die stroomconversie uitvoeren, gebruiken onderdelen van silicium voor het conversieproces. De producten van Transphorm gebruiken echter de halfgeleider galliumnitride in plaats van silicium. Volgens het bedrijf is dit al eerder geprobeerd, maar kan het nu met lagere kosten dan gebruikelijk.

Fujitsu-deal

Eind november kondigde Transphorm aan in de Wall Street Journal dat het een onderdeel van Fujitsu heeft overgenomen. Deze afdeling van Fujitsu werkte aan een soortgelijke technologie. Met deze deal is Fujitsu nu ook aandeelhouder geworden van Transphorm en zal het Japanse bedrijf de productie op zich nemen van Transphorm’s technologische vernieuwingen.

Energieconversie

Transphorm kan conversie-apparaten maken voor allerlei toepassingen. Van systemen voor verwarming, ventilatie of airconditioning, tot servertoepassingen, datacenters, elektrische voertuigen en zonnepanelen. Wat betreft dit laatste werkt Transphorm momenteel samen met Enphase Energy aan een conversietoepassing voor zonne-energie.

Marktverstorend

Samen met partner Fujitsu heeft Transphorm nu een pilotproductielijn in Santa Barbara (Californië, VS) draaien. Het bedrijf hoopt producten te kunnen produceren die de markt op zijn kop kunnen zetten. Een markt die, tot nu toe, nog voornamelijk afhankelijk is van op silicium gebaseerde standaarden.

 

bron: GigaOM

Foto's:

Transphorm

De Transphorm-diode, op basis van Galliumnitride

© Aandrijvenenbesturen.nl