DEN HAAG, 16 december 2013 11:07

Inspectie SZW hanteert strengere aanpak

Bedrijven die eerder de wetgeving hadden overtreden zijn in de periode 2012-2013 gecontroleerd met de ‘niet-nalevers-aanpak’. Een aanpak waarbij geïnspecteerd werd op de voor het bedrijf belangrijkste gezondheid- en veiligheidsrisico’s en de arbozorg bij het bedrijf.

Bij 62 procent van de gecontroleerde bedrijven bleek weer sprake van een of meer overtredingen.

De geselecteerde bedrijven zijn actief in negen sectoren: metaal, bouw, asbest, glastuinbouw, hout-, timmer- en meubelbedrijven, voedingsmiddelen, mobiliteit, afval en overheid. De bedrijven hadden in het verleden de arbeidsomstandighedenwetgeving overtreden of de arbo-inspecteurs hadden het bedrijf beoordeeld als ‘matig’ of ‘slecht’. Daarnaast zijn een aantal bedrijven geselecteerd waarbij andere inspectiediensten overtredingen hadden geconstateerd.

Meer dan zeven overtredingen per inspectie

De Inspectie SZW voerde 1367 inspecties uit en bij 62 procent daarvan zijn een of meer overtredingen geconstateerd. Bij een kwart van de onderzochte bedrijven kwamen drie overtredingen per inspectie aan het licht. Bij 42 bedrijven ontdekte de inspectie zelfs meer dan zeven overtredingen. Daar bleek het ook vaak te gaan om ernstige overtredingen. De inspectie deelde daar boetes uit of legde het werk ter plekke stil. In de sectoren asbest, hout- timmer en meubelbedrijven en afval was dat het geval bij een kwart van de inspecties.

Niet-nalevers-aanpak doorontwikkeld

De niet-nalevers aanpak zal verder ontwikkeld worden waarbij de nieuwe maatregelen bij recidive, die na de start van het project beschikbaar zijn gekomen, worden geïntegreerd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de instrumenten (waarschuwing) preventieve stillegging en verhoging van de boetes met 200% en 300%. De bedrijven waar veel overtredingen zijn geconstateerd, krijgen opnieuw een inspectie waarbij de doorontwikkelde aanpak wordt toegepast.

Meer informatie

Niet-nalevers aanpak 2012-2013 | (Inspectie)rapporten | 2013 | pdf-document

Bron: Min SZW

Foto's:

Inspectie SZW hanteert strengere aanpak

© Aandrijvenenbesturen.nl