WENEN (OOSTENRIJK), 22 augustus 2013 10:46

Piloot van Weense quadkopter is smartphone (video)

Een team van de Technische Universiteit in Wenen, heeft een autonome quadkopter ontwikkeld. Deze mini-helikopters met vier wieken worden steeds meer gebruikt door onderzoekers en voor allerlei praktische doeleinden. De quadkopters uit Wenen doen het echter zonder menselijke besturing. De piloot is een smartphone.

Het team uit Wenen bouwde de quadkopter naar verluidt met materialen die samen minder dan duizend euro kostten. De autonome helikopter gebruikt de camera van een smartphone voor visuele input. Een speciaal hiervoor ontwikkelde smartphone app zorgt voor de navigatie en besturing. De draaisnelheid van de rotors kan aangepast worden door een microcrontroller voor een optimale vliegstabiliteit.

Kijk uit je doppen

Het proefmodel wat ontwikkeld is in Wenen vliegt geheel op visuele informatie en vertrouwt voor de vlucht niet op GPS-coördinaten. De quadkopter is specifiek gebouwd voor gebruik in gebouwen. Het slimme vliegtuigje is in staat om hier zelf een virtuele kaart te genereren van de omgeving en eigenhandig te navigeren.

Een woordvoerder van TU Wenen: "Om het navigatievermogen van de quadkopter te testen, bevestigde het team visuele codes op de vloer, vergelijkbaar met QR-codes. Al zwevend boven deze codes kan de quadkopter deze herkennen, informatie vergaren en een kaart van de omgeving maken. Als de virtuele kaart van de vloercodes eenmaal gemaakt is, kan het naar een specifieke locatie gaan, of nieuwe gebieden onderzoeken die nog niet op de kaart staan."

Buiten

Hoewel deze versie van de autonome quadkopter erg geschikt is voor hulpverlening binnen gebouwen, kan een variatie op dit ontwerp in theorie ook geschikt gemaakt worden voor buiten-omgevingen. Zo kunnen bijvoorbeeld wilde dieren of bossen in de gaten worden gehouden.

 

bron: Eurekalert

Foto's:

De Weense quadkopter

© Aandrijvenenbesturen.nl