TOKIO (JAPAN), 25 juli 2013 14:10

Pneumatische robotchirurg (video)

Het Tokyo Institute of Technology heeft onlangs een robot getoond waarmee een chirurg op afstand een patiƫnt kan opereren. De robotchirurg, IBIS gedoopt, gaat de rechtstreekse strijd aan met concurrent Intuitive Surgical en hun Da Vinci robot. De Japanners stellen echter dat de IBIS flink goedkoper zal worden dan de Da Vinci.

Robotchirurgie is hot. Het Da Vinci systeem wordt momenteel in meer dan 800 ziekenhuizen in Europa en Amerika gebruikt voor tienduizenden chirurgische procedures per jaar. Probleem is dat de Da Vinci nogal prijzig is. Voor elke robot kan een ziekenhuis zo tussen de 900.000 en 1,3 miljoen euro kwijt zijn. De IBIS belooft slechts een derde tot een tiende van die prijs te worden.

Pneumatisch

De robot bestaat uit een hoofdeenheid, die bestuurd wordt door de chirurg en een secundaire eenheid die de bewegingen aan de kant van de patiënt uitvoert. De secundaire eenheid is geheel pneumatisch aangedreven. Door de robot pneumatisch aan te drijven en niet elektrisch, zoals tot nu toe de norm was, kan de robot tactiele feedback geven aan de chirurg. Zo voelt de chirurg echt weerstand en kan hij intuïtiever opereren.

Een ander voordeel van de IBIS is dat de robot heel compact is. De chirurg kan de hele operatie volgen via een 3D-bril en -scherm, waarop een live video van de operatie te zien is. Bij concurrent Da Vinci moet de chirurg door twee kijkgaten kijken. Net als de Da Vinci kan de IBIS kleine handtrillingen van de chirurg opheffen, zodat er zeer precies gewerkt kan worden.

Prijs

Het team verwacht binnen vier tot vijf jaar een praktisch bruikbare versie klaar te hebben. En tegen die tijd willen ze rechtstreeks de concurrentie aangaan met Da Vinci. De pneumatische robot zal drie tot tien keer goedkoper te leveren zijn dan de veelgebruikte concurrent. Op dit moment werken de ontwikkelaars samen met een aantal chirurgen. De feedback van deze testgebruikers zal waardevolle informatie opleveren die de IBIS kan verbeteren.

 

bron: DigInfo TV

Foto's:

Robot dokter

De secundaire eenheid van de 'robotdokter' aan het werk.

© Aandrijvenenbesturen.nl