Laatste nieuws:

DELFT, 17 juni 2013 11:12

Studenten vernieuwen touwtrekken

Op dinsdag 18 juni nemen 60 teams van eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde van de TU Delft het tegen elkaar op in de finale van de jaarlijkse ontwerpwedstrijd. De studenten bouwen dit jaar mensaangedreven voertuigen die op rails gaan touwtrekken. Het voertuig dat zijn tegenstander het snelst 7 meter naar zich toe trekt, wint.

'
1/1

De studenten kregen dit jaar de opdracht een voertuig te bouwen waarmee ze op rails de tegenstander over een streep trekken. Het team dat zijn tegenstander het snelst zeven meter naar zich toe trekt, wint. Extra complicatie is dat het eigen railvoertuig daarbij maar maximaal 5 meter mag worden verplaatst. Dit betekent dus dat het voertuig extra touw moet binnenhalen.

De teams worden ingedeeld per gewichtscategorie. Daarbij is het gecombineerde gewicht van het railvoertuig met het gewicht van de persoon die dit aandrijft, bepalend. Niet een hoog gewicht, maar de verhouding aandrijfkracht/gewicht is dus van belang.

Prijsuitreiking nieuwe categorie: Green Award

De ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde aan de TU Delft maakt deel uit van het reguliere onderwijsprogramma. Naast studiepunten kunnen de studenten met hun voertuig geldprijzen verdienen. Behalve de prijs voor de beste prestatie zijn er prijzen te winnen in drie categorieën. Nieuw dit jaar is de categorie lichtgewicht construeren, de Green Award genoemd. Prijzen zijn er ook voor het technisch best uitgevoerde ontwerp, de zogenaamde Constructeursprijs, en een prijs voor het meest innovatieve ontwerp, de Science Centre award.

Robotkelners

De ontwerpwedstrijd vindt dit jaar voor de twintigste keer plaats. Vorig jaar bouwden studenten een verticale fiets die langs een kabel 12 meter omhoog fietste. Eerder ontwierpen studenten onder meer een robotkelner die hen van drankjes voorzag, een ‘gekkomaat', die studenten voor een dag tot spiderman maakte, en een mechanische dartwerper, die het talent van Raymond van Barneveld overtrof.

Leeghwater

De Ontwerpwedstrijd wordt georganiseerd door de opleiding Werktuigbouwkunde van de TU Delft, in samenwerking met Gezelschap Leeghwater, de studievereniging van Werktuigbouwkunde. Deze vereniging nam ooit het initiatief tot de ontwerpwedstrijd, als aanvulling op het onderwijsprogramma. De ontwerpwedstrijd werd een vast onderdeel van het reguliere eerstejaars studieprogramma, toen bleek dat dit concept een zeer nuttige en enthousiasmerende oefening voor de studenten bleek te zijn.

Programma

De wedstrijddag begint om 09.00 uur in het Mekelpark voor de faculteit Werktuigbouwkunde gelegen aan de Mekelweg 2. De finale is om 16.00 uur gevolgd door de prijsuitreiking.

Meer informatie: http://www.touwtrekkenoprails.nl/

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden