Laatste nieuws:

WASHINGTON (VS), 16 mei 2013 10:52

Waterstofvliegtuigje verbreekt duurrecord (video)

Onderzoekers van het U.S. Naval Research Laboratory (NRL) hebben een nieuw duurrecord gebroken met het onbemande vliegtuigje Ion Tiger. Van 16 tot 18 april hebben ze 48 uur en 1 minuut lang gevlogen door een nieuwe vloeibare waterstofbrandstof te gebruiken.

'
1/1

Dit record werd mede mogelijk gemaakt door een speciaal gekoelde brandstoftank en -systeem. De vlucht verpletterde het vorige record van het team. Dit stond op 26 uur en 2 minuten en werd in 2009 gehaald met hetzelfde vliegtuig, maar toen met een gasvormige waterstofbrandstof die werd opgeslagen bij een druk van 345 bar.

Dichtheid

Vloeibare waterstof heeft een driemaal hogere dichtheid dan gasvormige waterstof die onder een druk van 345 bar wordt opgeslagen. De cryogene vloeistof wordt opgeslagen in een lichtgewicht tank, waardoor meer waterstof meegenomen kan worden en de vluchtlengte langer wordt. Een succesvolle vlucht stelt scherpe eisen aan de isolatie van het systeem voor de cryogene brandstof. Ook moet het aandeel waterstof wat verdampt precies zijn afgestemd op het brandstofverbruik van het vliegtuig.

"Vloeibare waterstof heeft samen met brandstofceltechnologie de potentie om de bruikbaarheid van kleine onbemande systemen te vergroten, door de gebruiksduur enorm te verhogen en toch nog steeds alle voordelen van elektrische aandrijving te kunnen bieden", aldus Dr. Karen Swider-Lyons, hoofdonderzoeker bij NRL.

Conventionele systemen

Hoewel een lange gebruiksduur ook mogelijk is bij conventionele waterstof-koolstof brandstoffen, zijn deze doorgaans lawaaiig, inefficiënt en onbetrouwbaar in deze klasse van vliegtuigen. Kleine elektrische, door een accu van stroom voorziene, systemen zijn dan weer beperkt tot een gebruiksduur van slechts enkele uren.

NRL stelt een systeem voor waarbij er elektrolyse kan plaatsvinden aan boord van het vliegtuigje. Zo hoeft er enkel water en elektriciteit aanwezig te zijn (elektriciteit die wellicht via zonne- of windenergie kan worden opgewekt) om de elektrolyse te doen waarmee de brandstof verkregen wordt, de brandstof te koelen en samen te persen.

Bekijk voor een eerdere testvlucht van de Ion Tiger onderstaand filmpje.

 

bron: United States Naval Research Laboratory

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden